RESURSE INTERACTIVE GRATUITE PENTRU UZ DIDACTIC

20.09.2008

Mapwing

http://www.mapwing.com/
- Realizarea unui tur virtual ; dupa logare este suficient sa urmezi pasii respectivi ; se poate utiliza atat la istorie cat si la geografie in localizarea diferitelor puncte de interes pe o harta ( monumente , cladiri , zone turistice etc ); pot fi adaugate texte scurte care vin sa completeze informatia vizuala .

Dezvoltarea competentelor de evaluare

http://www.scribd.com/doc/6127735/Suport-Curs-DeCeE-Revizuitdoc

18.09.2008

Schimbari climatice - simulare


http://www.vets.ucar.edu/vg/categories/all.shtml

Clima este definita ca o sinteza a vremii pe o perioda de timp suficient de lunga care sa permita determinarea unor anumite caracteristici statistice ale acesteia. Aceasta definitie este sugerata de Organizatia Meteorologica Mondiala ca fiind cuprinzatoare atat pentru publicul larg cat si pentru oamenii de stiinta. In climatologie, conform acordurilor internationale, perioada de 30 de ani (1961-1990) este denumita perioada de referinta.

Pentru dezvoltarea teoriei despre clima, s-a introdus la inceputul anilor ’70 notiunea de sistem climatic. Sistemul climatic cuprinde atmosfera, oceanul, suprafata uscatului, biosfera si criosfera, considerate ca subsisteme. Natura diferita a acestor subsisteme care interactioneaza intre ele genereaza variabilitatea climatica.

Complexitatea sistemului climatic face ca variabilitatea climatica sa se manifeste intr-un domeniu larg de frecvente, incepand cu variabilitatea pe termen scurt (pana la cativa ani) si continuand cu variabilitatea pe termen lung (pana la secole, milenii) iar suprapunerea acestora conduce la variabilitatea climatica observata.Variatiile pe termen scurt sunt cunoscute sub denumirea de fluctuatii/oscilatii care sunt foarte frecvente, in timp ce variatiile pe termen lung sunt associate cu schimbarile climatice.

Schimbarea climei este determinata atat de factori interni (modificarile care apar in interiorul sistemului climatic sau datorita interactiunilor dintre componentele sale) cat si externi naturali (variatia energiei emisa de soare, eruptii vulcanice, variatia parametrilor orbitali ai Pamantului) sau externi antropogeni rezultati din activitatile umane (schimbarea compozitiei atmosferei ca urmare a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera). Asemenea factori actioneaza simultan iar separarea lor este foarte dificila si constituie o mare provocare stiintifica.

Avand in vedere schimbarile evidente observate in climatul global din ultimele decenii, se pune problema majora de a evalua schimbarile climatice in deceniile viitoare. Complexitatea sistemului climatic, natura diferita a subsistemelor care il compun precum si interactiunea dintre acestea, impun utilizarea unor modele numerice extrem de complexe care au la baza legi fizice, dinamice si chimice care simuleaza comportamentul acestor subsisteme.In plus, influenta factorului antropogen introduce o incertitudine legata de evolutia emisiilor gazelor cu efect de sera in viitor. Sunt elaborate anumite scenarii privind aceste emisii pe baza carora se elaboreaza scenariile de schimbare a climei. Scenariile de emisie trebuie sa tina seama de caracteristicile de dezvoltare ale societatii umane in viitor, caracteristici ce includ anumite decizii de ordin politic. Cu cat aceste scenarii de emisii a gazelor cu efect de sera sunt mai realiste, cu atat si scenariile de schimbare a climei in deceniile viitoare sunt mai realiste. In plus se adauga incertitudini legate de imperfectiunile modelelor climatice utilizate. Simularile realizate cu diferite modele arata diferente intre diferite scenarii, insa semnalul comun este de incalzire a climei. Chiar daca concentratia gazelor cu efect de sera se va stabiliza, datorita inertiei sistemului climatic, clima va continua sa se incalzeasca. Mai multe detalii despre schimbarile climatice in secolul XX cat si diferite scenarii de schimbare a climei in secolul XXI sunt prezentate in ultimul raport al IPCC.

http://www.meteoromania.ro/

14.09.2008

Sa invatam istoria cu ajutorul GIS

http://library.thinkquest.org/C006628/index2.html?tqskip1=1&tqtime=0205
http://library.thinkquest.org/C006628/frames.html

Latitudine si longitudine - exercitii


Utilizarea aplicatiei Google Earth

http://www.itouchmap.com/latlong.html

EUMETSAT


http://www.eumetsat.int/Home/index.htm
http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/DerivedProducts/MSG2/EVIEW/

http://www.meteoromania.ro/index.php?id=65

http://www.meteoromania.ro/index.php?id=198

AGENTIA SPATIALA ROMANA

http://web.rosa.ro/

Inundatiile din Romania (Iulie 2008)
http://portal.rosa.ro/inundatii/2008_07/inundatii_2008_Iulie.htm

Earth Calendar


http://www.earthcalendar.net/_php/lookup.php?mode=date&m=09&d=14&y=2008

Topirea ghetarilor - o amenintare reala

Mark Chandler, cercetator in domeniul climatologiei la Columbia University, sustine ca de „starea de sanatate” a ghetarilor polari depinde soarta intregii planete. „Este cu siguranta cea mai acuta problema cu care ne confruntam in momentul de fata. Calotele polare nu mai sunt stabile, ghetarii se topesc intr-un ritm tot mai avansat. Efectele nu vor intarzia sa apara si vor fi devastatoare. Nu stim daca omenirea este pregatita sa faca fata unui asemenea potop, care ar face ca metropole precum Londra, San Francisco sau New York sa fie inghitite de ape si pe langa care amenintarile teroriste sunt doar o furtuna intr-un pahar cu apa”, a declarat Chandler. Pe de alta parte, topirea mai accentuata si mai rapida a ghetarilor va avea ca rezultat cresterea nivelului de precipitatii, la nivelul intregului Glob, crestere ce va genera, ca intr-un veritabil lant al slabiciunilor, uragane si cicloane mai puternice, inundatii catastrofale, in masura sa ne duca cu gandul, intr-adevar, la Potopul batranului Noe... (continuare )

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/
http://www.ecomagazin.ro/

EarthCam


http://www.earthcam.com/mapsearch/
- o modalitate simpla si atractiva de a antrena elevii in exercitii de localizare pe harta , in realizarea unor scurte descrieri ( dirijate sau structurate ) a unor fenomene si procese observate .
http://www.mycampage.com/knoppyx : Romania - Sibiu - Piata Mare - LIVE - 14 SEPTEMBRIE 2008 !

http://www.earthcamforkids.com/