RESURSE INTERACTIVE GRATUITE PENTRU UZ DIDACTIC

06.09.2008

Latitudine si longitudine - exercitii


http://www.neroucheffmichel.be/html/latlongit/latlongit.html

Debut - sau cand creativitatea nu-ti da pace !



http://goanimate.com/go/

Lasand gluma la o parte , Go! Animate este un nou site care permite crearea de animaţii flash proprii. După înregistrare, de fapt încă în decursul ei (atenţie: este nevoie de o adresă mail validă căci se cere confirmarea înregistrării), veţi avea posibilitatea de a alege să creaţi o nouă animaţie pornind de la zero (Blank Slate) sau de la unele template-uri predefinite (Thought Starters).
Fiecare temă suportă o serie de elemente (personaje, mesaje text, muzică de fundal) care odată introduse în scenele alese pot fi editate după placul fiecăruia (pot fi redimensionate, întoarse în oglindă, adăugate diferite mimici şi gesturi, diferite efecte sonore, de ex. un câine poate lătra, fugi, muşca şi alte acţiuni tipice unui câine). În bara de jos a site-ului puteţi urmări scenele create şi seta muzica de fundal (durata). Scenele pot fi copiate şi la rândul lor configurate după timp.
Unde ar pute fi folosit ? La cultura civica , la consiliere si orientare pentru redarea unor situatii , caracterizarea unor tipuri umane , inchegarea unor scene pe o tema data de fiecare elev sau grupa de elevi , ,,filmuletul '' urmand a fi comentat cu toata clasa .
E doar o propunere !

De ,,rasfoit''.....

Best History Sites
This webpage features the best history sites on the web. If you are a student of history, you'll love our member sites.

The International Conference on the History of Cartography

Maps, Myths and Narratives:
CARTOGRAPHY OF THE FAR NORTH JULY 12th to 17th 2009

The International Conference on the History of Cartography is the only scholarly conference solely dedicated to advancing knowledge of the history of maps and mapmaking, regardless of geographical region, language, period or topic. The conference promotes free and unfettered global cooperation and collaboration among cartographic scholars from any academic discipline, curators, collectors, dealers and institutions through illustrated lectures, presentations, exhibitions, and a social programme. In order to expand awareness of issues and resources, leading educational and cultural institutions sponsors each conference. Conferences are held biennially and are administered by local organizers in conjunction with Imago Mundi Ltd.

For the first time since the start of this conference series in 1964, Denmark will be the host nation. The organizers, in particular the Royal Danish Library and Imago Mundi Ltd, are therefore delighted to invite you to the 23rd International Conference on the History of Cartography (ICHC2009).

Two optional pre-conference meetings have been scheduled for Saturday, July 11:
(1) The biennial meeting of the International Society of Cura­tors of Early Maps (ISCEM).
(2) A session organised by the International Cartographic Association (ICA).

If you wish to receive news about the conference please go to the registration or keep an eye on the website.

Ludovic al XIV lea


http://www.louis-xiv.de/index.php?id=28
http://www.louis-xiv.de/index.php?id=32

Istorie Moderna pe internet


http://www.fordham.edu/halsall/mod/modsbook.html
http://www.fordham.edu/halsall/
http://revolution.1789.free.fr/

Secvente video in predarea istoriei


http://www.thais.tv/
Un site cu secvente video ce pot fi folosite in predarea cunostintelor despre Cultura si civilizatia Renasterii .
Este util de asemenea in evidentierea caracteristicilor diferitelor stiluri arhitecturale ( romanic , gotic , baroc ).

http://www.thais.it/speciali/Leonardo/default.htm
-
http://www.thais.it/speciali/Primavera/default.htm
http://www.thais.it/speciali/Kariyecamii/default.htm

05.09.2008

Istorie Antica




Ancient History

Dinamica Pamantului - clasa a V a


http://www.learner.org/interactives/dynamicearth/structure.html
http://www.scotese.com/newpage13.htm
http://www.scotese.com/paleocli.htm

03.09.2008

Domeniul feudal ( clasa a VI a )


http://www.teachnet.ie/sbradshaw/images/castles/castles.swf
http://www.teachnet.ie/mmorrin/
http://expositions.bnf.fr/gastro/index.htm
http://www.yourchildlearns.com/castle.htm

Preistoria umanitatii ( clasa a V a)


Conform Associated Press, cercetatorii au descoperit ca inca de acum 164.000 de ani primii Homo Sapiens purtau machiaj si organizau petreceri pe plaja.

Dincolo de relativul comic al situatiei se ascunde un alt aspect, un asemena comportamentul social era pana acum atribuit oamenilor care traiau acum 40.000 - 70.000 de ani. Sunt infirmate astfel parerile conform carora omenirea a suferit in acea perioada un salt evolutiv sustinand mai degraba ideea unei evoutii lente.
Aceeasi cercetatori au descoperit intr-o pestera din Africa de Sud resturi alimentare provenite de la hrana de provenienta maritima ceea ce demonstreaza ca oamenii invatasera sa culeaga fructe de mare si sa gateasca astfel de hrana cu 40.000 de ani mai devreme decat se credea.
"Luate la un loc aceste descoperiri arheologice par a fi dintr-o epoca mai tarzie" declara autorul studiului Curtis Marean, profesor la Institutul de Antropologie de la Universitatea de Stat din Arizona.(http://www.descopera.ro/dnews/2436913-petreceri-preistorice) !

***********************
ttp://www.culture.gouv.fr/culture/arcnat/fr/index.html
http://arts.iasi.roedu.net/cucuteni/arheo/ ( Cultura Cucuteni )
http://www.mnir.ro/ro/colectii/preistorie/neolitic.html
http://www.samara.fr/parc-loisirs-picardie-amiens-archeologie.php

01.09.2008

Pamantul ca Planeta





Pentru primele doua capitole din materia clasei a V a aceasta pagina este dupa parerea mea , o mina de aur ; gasim aici cateva animatii care insotite de explicatii pertinente faciliteaza intelegerea unor procese si fenomene legate de Sistemul Solar , Planete , Relieful Pamantului .

http://www.wwnorton.com/college/geo/earth/welcome.htm

Niciodata toamna nu fu mai frumoasa .....


1 SEPTEMBRIE 2008 - 31 AUGUST 2009



Evangheliile toamnei

Nichita Stanescu

Patru evanghelii scrie-vom despre căderea
frunzei în toamnă.
Matei zice-va:
- Frunza de verdele verdelui cădea-va în toamnă.
Marcu striga-va:
- De greutatea vieţii şi de viaţă pe viaţă cădea-va
frunza în toamnă.
Luca va zice:
- Din nedragoste, din neînviată moarte,
din verde repetat numai cu umbra
cădea-va frunza în toamnă.
Ioan se va ridica şi va zice:
- Toamna nu cad frunzele,
toamna cade numai toamnă
ca o frunză cade toamna, toamnă.
Stau şi e toamnă şi sunt frunză
şi cad pe pământ.

Toamna se leaga inevitabil de inceputul scolii . 1septembrie inseamna pentru toata suflarea cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar , debutul unui nou an scolar, chiar daca elevii incep cursurile pe 15 septembrie .
Astazi cancelaria s-a insufletit de emotia si bucuria revederii...
Tineri absolventi sau oameni cu multi ani la catedra , increzatori intr-un an mai bun , sfiosi si tematori de ,,necunoscutele'' oricarui inceput , calmi sau nerabdatori , oamenii care modeleaza sufletele puilor de om , au trecut azi pragul scolii , hotarati sa despice firul cunoasterii pentru elevi, indrumandu-i apoi pe fiecare sa-l reimpleteasca in felul sau .....

Si pentru ca suntem profesori , sa ne aducem aminte cu respect si recunostinta de PROFESORII nostri , cei care au crezut in noi , ne-au indrumat , ajutat, certat sau mangaiat cu un cuvat de incurajare atunci cand elevi sau studenti fiind , ne poticneam pe drumurile nestiintei ...

Nicio carte de pedagogie nu aminteste ca principalul dar al omului de la catedra este DRAGOSTEA : dragostea de OAMENI si de CARTE .
Iubirea de oameni si aplecarea catre cunoastere deschid calea intelegerii , tolerantei , respectului si apropierii intre semeni , intr-o lume din ce in ce mai mai putin atenta la amanunte si sensibilitati.

Doresc colegilor mei un an scolar mai bun decat cel recent incheiat , multa putere de munca , impliniri , incredere si speranta in ziua de maine !
Prof. Avram Gicuta