RESURSE INTERACTIVE GRATUITE PENTRU UZ DIDACTIC

29.10.2019

Jocuri de cuvinte - noiembrie


Jocuri de cuvinte - noiembrie

        (geografie lingvistică)




Moto: „../ Afară-i întuneric, noiembrie deplin/ noiembrie himeric, noiembrie hain/ la uşă iarna bate cu albele-i zăpezi,/ tu ştii că nu se poate, ştiind că nu mă crezi./../” („Noiembrie”, Iurie Osoianu, 7 noiembrie 2018)

Se spune, cam interesat, că noiembrie a venit în limba română prin slavonicele ноѩбрь, ноѥмврий, fiind a unsprezecea lună a anului, lună de toamnă, care urmează după octombrie. Cuvântul noiembrie provine din latinescul november prin slavicele *nojębrь, *nojemvri, grecescul bizantin Νοέμβριος - Noémbrios. De ce să nu-l fi luat noi direct de la grecii bizantini? Că parcă e ca în bancul ăla cu mortul pe Edgar Quinet, când i s-a spus milițianului să-l mute pe Academiei dacă nu poate scrie în procesul verbal acest nume.
Dar parcă erau mai cinstiți milițienii decât polițiștii capitaliști din Caracal din 2019! I se mai spune popular brumar (din brumã +‎ -ar, din latinescul vulgar brūmārius, din latinescul brūma,  existent și în aromână), iezmăciune (din iezmă + sufixul -ciune, iazmă posibil dintr-o reducere din agheasmă, „apa sfântă”, a se vedea varianta aiasmă, deoarece se credea că ar feri aparițiile diavolului; comparați expresiile „cruce'n casă” sau „bată-l crucea”, care se referă la diavol; proslavii propun alte etimologii mai puțin probabile, precum slavicul jazva, „rană”, promorar (din  promoară, variantă a lui promoroacă, de origine slavă; vezi ruseștile прыморозок - prŷmorozok, „brumă” și поморок - pomorok, „ceață densă”) și vinicer (unii zic că provine din slavicul vinicije, „vie", dar folosindu-se și alternativa pentru luna septembrie vinimeriu, ar deriva din latinescul vindemiārius, din vīndēmia, că și în friuliana populară septembrie e vendeme, iar în sudul italiei innegna, provenit tot din vīndēmia). În vechime se numea noiemmvrie, novembrie, novembre, regional spunându-i-se noiembre, noiemvre, noievrie.
Numele inițial provine din latinescul november, prin haplologie (procesul de ștergere a una sau două silabe identice într-un cuvânt compus), întâi din *nove(m)-mēmbris, „al nouălea membru”, apoi din *novem-mēnsris, din novem, „nouă” + *mēnsris, din mens-, „lună”, + -ris. In calendarul roman, anul începea cu mārtius, „martie”, iar noiembrie era a noua lună a anului.

În alte limbi lunii noiembrie i se spune:

ābc̣ārā - абҵара în abhază;
Adeɛmekpɔxe în ewe (Niger, Congo);
azaro în bască,
čük - чӳк în ciuvașă;
Du în bretonă, mys du în korni (din du, „negru”, din proto-britonicul *duβ, din proto-celticul *dubus, din proto-indo-europeanul *dʰewbʰ-);
dư̄an pha chik - ເດືອນພະຈິກ în laoțiană;


Cuvântul „noiembrie” în diferite limbi

jūichigatsu - じゅういちがつ, shimotsuki (しもつき în japoneză;
kasım (din arabicul قَاسِم‎ - qāsim, derivat din participiul lui قَسَمَ‎ - qasama, „a împărți”, din rădăcina ق س م‎ - q-s-m) și Teşrini Sani în turcă;
Laḥanan-butt - Лахьанан-бутт în cecenă,
lapkritis m în lituaniană;
listapad - лістапад m în belarusă, listopad m în cehă, listopad m în poloneză, lystopad - листопад m în ucraineană, lëstopadnik m în kasub (din list, „frunză”, din proto-slavicul *listъ, „frunză”, +‎ -o- +‎ pad, „a cădea”, din proto-slavicul *padati. „a cădea”);
marraskuu în finlandeză;

naubaimbair - 𐌽𐌰𐌿𐌱𐌰𐌹𐌼𐌱𐌰𐌹𐍂 în gotică;
nëntor în albaneză;
Níłchʼitsʼósí în navajo;
nobembre în murandeză (asturiano-lioneză), nôbhembôr-  নভেম্বর în bengali, navember - נאוועמבער în idiș, nôbhembôrô - ନଭେମ୍ବର în oriya, nobiembre în aragoneză, Nobōm̧ba, Nopem̧ba în marșaleză (ebon, în Micronezia), nobyembre în tagalogă, noemvri - ноември în bulgară și macedoneană, Noémvrios - Νοέμβριος și Noémvris - Νοέμβρης în greacă, noiembrie în română,  nojabrʹ - ноябрь m în rusă și osetiană, novema în Tahiti, Novembar în friuliană, Novembar - Новембар în sârbă, november in norvegiană bokmål, November în engleză și germană, november în maghiară, neerlandeză, daneză, suedeză, romanșă și slovacă, nóvember în islandeză, november și nuvember în ladină, novémber - נובמבר în ebraică, Novembir-  نُوفِمْبِر‎ în arabă, novembre în catalană, franceză, italiană, Novembra în bosniacă și slovenă, novembre în occitană, Novembrī în letonă, Novembril în estonă, novembro în esperanto, franco-provensală, galiciană, în portugheză, novenbre în venețiană, Novembru în malteză, novénbru în kabuverdiană, noviembre în spaniolă și asturiană, noviembre, novyembre în ladino, nôvimbe în valonă, nöyäber în tătară, noyabr - ноябр (tg) în tadjică, noyabr în azeră, noyember - նոյեմբեր în armeană, nuembru în aromână, nuvembre în corsicană, nuvèmbre în napolitană, nuvèmmiru în siciliană;
nvdadewa - ᏅᏓᏕᏩ în șerochi;
payares m în asturiană;
phrēut sà jì gaa yohn - พฤศจิกายน în thai;
Pudungwana în szotho;
qaraşa - қараша în cazahă;
Samhain f în irlandeză;
shíyīyuè - 十一月în chineză;
sibilwol - 십일월în coreeană;
skábmamánnu în szami scandinavă (Suedia, Finlanda și Norvegia);
studeni în sârbo-croată;
Tachwedd m în galeză;
tháng mười một în vietnameză;
weuchăgā - វិច្ឆិកា în kmeră.


Evenimente „noiembriste” în lume

Moto: „Cereasca boltă de noiembrie e rece şi întunecată, iar frunza lui noiembrie e ruginie şi uscată.” (Walter Scott)

Dacă astăzi am redevenit iobagi moderni, mă mir, că în noiembrie 1136Lothar al III-lea, împărat roman. interzice în imperiu vinderea iobagilor. Cum vând ai noștri azi  fete noi în occident, după 9 secole, rămâne de analizat! Prin noiembrie 1520, fără să ducă cu el fete, că erau acolo destule, exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poartă numele.


Corabia Mayflower

În noiembrie 1620, ca să vedeți că migrația și emigrația nu sunt noi, Corabia Mayflower, care a adus primii emigranți englezi în America de Nord, a ancorat la Cape Cod. Americanii nu au pus sârmă ghimpată, că încă nu se descoperise! În noiembrie 1626, Bazilica Sfântul Petru din Roma este sfințită de Papa Urban al VIII-lea, după o perioadă de construcție de 120 de ani. Noi ne plângeam că trebuie să construim Catedrala Mântuirii Neamului, dorită chiar și de Eminescu.
În noiembrie 1721 țarul Petru cel Mare este proclamat împărat „a toate Rusiile”, cel renumit pentru testamentul său, pe care l-au urmat cu sfințenie toți conducătorii ruși, inclusiv ai URSS, și pe care îl urmăresc și conducătorii de azi! Republica Moldova e o consecință... Nordul Bucovinei la Zelenski...
În noiembrie 1789 Adunarea Națională a Revoluției a decretat naționalizarea bunurilor bisericești în Franța, noi având să rezolvăm problema prin Cuza, cu secularizarea averilor mânăstirești, dar aruncată în aer de politicienii cât pe ce „capitaliști” de după 1989!
Dar nici francezii n-au stat degeaba! În 1799, în continuarea revoluției franceze, după 10 ani, are loc o lovitură de stat („18 brumar"), când directoratul este înlăturat și înlocuit cu Consulatul, instaurându-se dictatura burgheză, dar cu ajutorul fraierilor de „proletari”.


Vaticanul cu bazilica Sf. Petru (maplandia.com)

Sărind peste secole,  în noiembrie, cu Napoleon I împărat, prin 1812 are loc Bătălia de la Berezina, cu înfrângerea trupelor lui Napoleon, în noiembrie 1856 are loc În Galați  prima conferință a puterilor europene, pe problemele de navigație pe Dunăre și care înființează Comisia Statelor alăturate Dunării.
Și uite că în 1874 se naște Winston Churchill, viitor prim-ministru britanic, dar care avea să ne hotărască soarta peste ani pe la Ialta, prin desenarea viitorului României drept colonie rusă 90% pe un șervețel!
În timpul primului război mondial, la 7 noiembrie 1917 s-a încheiat Revoluția Bolșevică din Rusia, în noiembrie 1918 se semnează Armistițiul de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia încetează ostilitățile, Germania recunoscând și caducitatea Tratatului de Pace de la București, fiind obligată să își retragă armata din România.
Tot atunci împăratul Carol I al Austriei renunță la putere (v. Austria - toponimie și istorie), iar împăratul Wilhelm al II-lea abdică după Revoluția Germană, Germania fiind proclamată republică. Urmându-i pe ruși, revolta marinarilor se extinde asupra muncitorilor din Kiel și marchează în Germania începutul Revoluției din Noiembrie (v. Istoria Germaniei). Și ca o curiozitate a istoriei, Primul Război Mondial se termină, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918.
Ca urmare, în noiembrie 1919, ceea ce ne interesează este că prin Tratatul de pace de la Neuilly sur SeineBulgaria pierde teritoriul trac de la granița cu Grecia, teritoriul din vest este atribuit statului sârb și sudul Dobrogei cu SilistraRomâniei. Dar România avea să fie din nou ciopârțită de... Hitler și Stalin!


Tratatul de la Neuilly-sur-Seine

Care Hitler? Adolf, cel care pe 9 noiembrie 1923 conduce „Puciul de la berărie", înnăbușit la München. Peste 4 ani, în noiembrie 1927Leon Troțki a fost exclus din Partidul Comunist, Iosif Stalin rămânând unic conducător al Uniunii Sovietice.
Și revenind la hitleriștii care între timp preluaseră puterea, în noiembrie 1938 diplomatul nazist Ernst von Rath moare de rănile provocate de gloanțele rezistenței luptătorilor evrei, un act pe care naziștii l-au folosit ca o scuză pentru a demara pogromul național cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).
Între timp România e ciopârțită, e declanșat al doilea război mondial, germanii ajung departe spre est, iar în noiembrie 1942 începe Bătălia de la Stalingrad, când forțele rusești sub comanda generalului Gherghe Jukov lansează operațiunea „Uranus", contraatacând și întorcând soarta bătăliei în favoarea trupelor sovietice. Generalul Friedrich Paulus, căsătorit cu o româncă, îi trimite lui Hitler o telegramă spunându-i că armata a 6-a germană este înconjurată de Armata Roșie. Ce a urmat, știți, omul a căzut prizonier!
După cum scriam mai sus, în noiembrie 1943, alt ciopârțitor al României, premierul britanic Winston Churchill, președintele american Franklin Delano Roosevelt și dictatorul Stalin s-au întrunit la Teheran (Iran), unde se hotărăște deschiderea unui al doilea front în Europa.
Iar după război, în noiembrie 1945, încep procesele de la Nürnberg împotriva a 24 de foști lideri germani, pentru crime de război. Urmările le cunoașteți și trebuie să vă pună pe gânduri retrocedarea bunurilor din Transilvania, confiscate prin lege de la organizația nazistă a etnicilor germani din România (v. Al cui este Ardeaolul?)!
Se instaurează comunismul în estul Europei. Iar în noiembrie 1956, pe când eu eram în clasa a IX-a la liceul militar, are loc invadarea Ungariei de către tancurile sovietice și instalarea guvernului contrarevoluționar condus de János Kádár. Revoluția maghiară fusese declanșată la 23 octombrie, iar luptele au durat până la 14 noiembrie. Doi colegi de liceu, ardeleanul Rus și argeșeanul Tănase aveau să fie judecați și condamnați la ani grei de temniță și nu mai știu nimic de ei. Se pronunțaseră contra rușilor în cenaclu. Câțiva colegi l-au acuzat, ca martori, devenind ulterior„muncitori cu gura”, adică politruci.
În anul următor, în noiembrie 1957 începe la Moscova consfătuirea reprezentanților partidelor comuniste din 64 de țări. Se adoptă o declarație care condamnă „revizionismul" în general, iar în mod special „revizionismul" iugoslav, „titoist”. Ce a urmat cu cetățenii bănățeni deportați aflăm mai multe abia acum!
Sărind peste ani, în noiembrie 1963 are loc asasinarea lui John F. Kennedy în Dallas, Texas, vicepreșdintele Lyndon B. Johnson depunând jurămâtul ca nou președinte. Eu eram rachetist la Ineu și mă pregăteam de lansările de la poligonul din cadrul cosmodromului de la Baikonur din 1964 (am mers ca arbitru cu cei de la Tecuci) și 1965 (cu ai mei, de la Ineu).
Ca iubitor de carte (v. Jocuri de cuvine - bibliotecă la https://webdidacticanova.blogspot.com/2019/08/jocuri-de-cuvinte-biblioteca.html), am fost trist că la 4  noiembrie 1966 au avut loc inundații în Veneția și Florența, când aproape un milion de volume din colecția de la Biblioteca Națională, documente de la Arhiva de Stat, tablouri au fost acoperite de apă.
În noiembrie 1970Marele Zid Chinezesc a devenit obiectiv turistic. Mulți l-au vizitat până în prezent, eu vizitându-l după 10 ani, în septembrie  1980, când împreună cu specialiști americani, ruși și chinezi am măsurat distanța Pământ – Lună la observatorul astronomic militar de la Cheng-Chow (vezi Dor de acasă, la adresa  https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/dor-de-acasa-1).  
Și fiți atenți, că în noiembrie 1978 a fost fondat Partidul Muncitorilor din Kurdistan, (PKK). În noiembrie 2019, Turcia a atacat forțele kurzilor din Siria, profitând de retragerea trupelor americane. Se cam complică problema, Turcia fiind și membru al NATO. Și Trump zicea că turcii și kurzii se hârjones puțin, ca niște copii! Hârjoneală cu morți?
În noiembrie 1980, Generalul Charles de Gaulle a fost ales președinte al celei de–a V–a Republici Franceze. Culmea e că era în relații mai bune cu Ceaușescu decât președintele socialist Mitterand (vezi începând de la Călătorii geodezice - Franța).
În noiembrie 1985 se cam „inițiază” încetarea „Războiul Rece”, când la Geneva, președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată. Eu aș numi întâlnirea „trădarea lui Gorby” și mă puteți contrazice cum vreți. Vedeți la ce s-a ajuns!


China – Marele Zid

Totul a dus la anul 1989, când barierele dintre Germania de Est și cea de Vest au fost deschise, la Revoluția de Catifea din Cehoslovacia,  demiterea lui Todor Jivkov și înlocuirea cu Petăr Mladenov, evenimentele decembriste sângeroase din România. În noiembrie 1990 are loc  finalizarea oficială a demolării Zidului Berlinului. Șase porțiuni mici rămân ca un memorial.
Democrația se accentuează! În noiembrie 1992 Biserica Anglicană a votat pentru a hirotonisi ca preoți și femei, iar în noiembrie 1993 a luat ființă Uniunea Europeană, în urma Tratatului de la Maastricht. În noiembrie 2019 s-a semnat alt acord între UE și Marea Britanie, pentru BREXIT,  parlamentul englez și parlamentul european au validat!
Și tot în noiembrie 1993, croații bosniaci au distrus podul Stari Most din Mostar, construit cu peste 400 de ani în urmă. Că Iugoslavia trebuia neapărat să dispară! Ce a fost pe acolo vom scrie noi separat! Și cu toată reclama UE, iată că în noiembrie 1994 norvegienii au respins aderarea țării la Uniunea Europeană printr-un referendum, din țara aia pe care Elena Udrea o considera republică și membru UE, iar românii au votat-o cu frenezie, că doar era năluca lui Petrov, alias Traian. Bogați oameni deveniră!
Sărim la noiembrie 2003, luna Revoluției Trandafirilor din Georgia, unde „dracul” (de yankeu) și-a băgat coada, la noiembrie 2004, luna Revoluției Portocalii din Ucraina, din care a împrumutat culoarea și alianța aia DA a lui Băsescu (PDL) și Tăriceanu (PNL), pregătind alegerea lui Băsescu ca președinte în 2006, fără a utiliza țepele cu care se lăuda, dar care ne-a tras mari țepe cu vânzarea flotei și cu 10 ani de președinție, după ce în noiembrie 2005 Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei”.


Vestele portocalii

Despre noiembrie 2022, ați trăit faptele, când guvernul fu dat jos la ordinul lui KWJ de executanții Ponta și Tăriceanu ajutați de vreo 3 trădători din PSD, când Orban căuta „oaste de strânsură”, miniștri noi, când Klaus faulta și nu arbitra, dar „scos” primul în sondaje! Dacă asta vor românii, cum ordonă SRI la ordinul SUA, fie! Poate îi copiem și acum pe ucraineni! Ce fu în noiembrie 2022? Nasol. Rusia desfășoară „operația specială” în Ucraina, SUA furnizează armamernt modern Ucrainei, că are vreo 17 milioane de hectare arabil din Ucraina (chinezii au doar 6 milioane), mai multe decât suprafața agricolă a României, care depășește puțin 16 milioane de hectare. Dar și străinii au din această suprafață arabilă a Românieri. Ucraina e poligon de încercare în confruntarea Putin – Biden. 
Prețurile energiei cresc. Cîțu s-a dus după Orban Ludovic, Ciucă vine de la comisia europenă cu „cordul că înghețăm două termocentrale”, pe când nemții le pun în funcțiune, o termocentrală, Mintia, am vândut-o unei firme din Irac. Multe hidrocentrale, construite între 60% și 90%, nu sunt finalizate, că se opun ONG-uri și USR, care apără, chipurile, ariile protejate!
Pesediștii și liberalii s-au bătut eroic pe procentele de creștere a punctului de pensie, dar împreună au decis ca de la 1 noiembrie să mărească salariile primarilor și președinților consiliilor județene cu 25%, dar și ale tuturor funcționarilor subordonați. Ciolacu scoate din burtă valoarea de 1.3 lei pe kilowat, când în Austria și Olanda este de 0,50 lei. Mai dăm bani mulți pe armament și facem SUA vecină cu Marea Neagră. Veni o parte din Divizia aia de groază, 101, de asalt și nu de apărare. Asalt unde? În Ucraina? De pe teritoriul românesc? Băgăm bățul prin gard? Și dolarul crește... Covidul s-a dus, așteptăm altul... În octombrie 2023 veni Zelenski. La conferința de presă și la interviuri niciun ziarist nu l-a întrebat ce părere are despre pactul Ribentrop - Molotov din 1939, girat de Hitler și Stalin...


Evenimente „noiembriste” în România

Moto: „../ /Aş îndrăzni să-ntreb iubite,/ Când bruma albă pe copaci/ Din poala toamnei rătăcite/ Te mângâie, tu ce faci?/.. /” (Noiembrie,  Amelia Florentina Glava)

Se zvonește că în 1224, regele Andrei al II-lea al Ungariei întărește privilegiul dat de înaintașul său Geza al II-lea populației săsești din Transilvania. Acest act, ce chestie, azi e pierdut, dar atunci de unde se știe, este cunoscut sub numele de Andreanum. Regiunea colonizată de aceștia, cuprinsă între Orăștie și Baraolt, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroană.
În 1330 (9-XI), la Posada, oastea lui Basarab I a început lupta cu oștirea ungară condusă de Carol Robert de Anjou, care se retrăgea spre Transilvania. În 1377 este prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 - 1382), prin care brașovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca și cheltuiala lor proprie". Cum a ajuns în mâna regilor exportați din Sigmaringen, studiați (v. Dinastia de Hohenzolern-Sigmaringen)!
În 1480 se face prima mențiune documentară a „sulgerului" în Țara Românească (din sârbescul služar, „slujbaș”, ăsta din slavicul *služьba,  în sârbo-croată služba), denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curții domnești și a armatei cu carne, lumânări și alte provizii. Câți intendenți or fi supt din bunurile astea bănuim.
Alte evenimente importante pentru români au avut loc în luna noiembrie: intrarea triumfală în Alba Iulia în 1599 a lui Mihai Viteazul, Transilvania intrând sub stăpânirea domnului muntean; începe in Zărand răscoala condusă de Horia Cloșca si Crișan (1784), dar imediat (21-XI) împăratul Iosif al II–lea al Austriei ordonă reprimarea; înființarea în 1834 de către Gheorghe Asachi a primei școli de fete; a apărut, la București, în 1835, prima revistă românească de teatru, Gazeta Teatrului Național, condusă de Ion Heliade Rădulescu ș.a.
Tot prin sud, cum românii nu puteau fi puși în funcții cheie, în 1715 începe „importul” de străini din cartierul Fanar din Istambul, inagurându-se domniile fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, prea mult timp colonii, dar cu autonomie internă sporită. Fanariotul, venit din neogrecul   fanariótis – φαναριώτης, era un grec din păturile înstărite care locuia în cartierul Fanar.
În 1806 începe un nou război ruso–turc desfășurat pe teritoriul Moldovei și Țării Românești, conflict încheiat prin Pacea de la București din 28 mai 1812, în urma căreia Basarabia intră în componența Rusiei.



Fiind eu și geodez, dar și profesor universitar, înțelegând bine rolul cadastrului nefinalizat nici azi, în mileniul al III-lea,  trebuie să remarc că în 1813 Gheorghe Asachi a deschis la Academia Domnească din Iași un curs în limba română de inginerie (inginer +‎ -ie, luat de peste tot – fr. ingénieur, ger. Ingenieur, it. ingegnere, rs. Injener - инженер) și hotărnicie (din hotărnici + -ie sau  hotarnic + -ie, din hotar + -nic, din maghiarul határ, „graniță, frontieră, limită”, probabil din verbul hat + -ár, unde hat înseamnă „a merge înainte, a depăși limita, a străpunge mai departe în”, termenul folosit acum pentru acest sens este hatol, „a penetra”). Cursul a funcționat până în 1818.
În noiembrie 1843 Ion Ghica a inaugurat cursul de economie politică la Academia Mihăileană de la Iași, cu lecția „Despre importanța economiei politice", iar în anul 1857 deputații pontași din Adunarea ad-hoc a Moldovei, în frunte cu Ion Roată, au depus o jalbă pe biroul Adunării, cerând, printre altele, desființarea „boierescului". L-om fi reînființat noi după 1989, botezat altfel, că restituirea proprietăților o făcurăm, în loc de revenirea la situația din 1946, la situația de la secularizarea lui Cuza!
După Mica Unire, domnitorul avea să facă și reforma armatei, în cadrul căreia, actuala Agenție de Informații Geospațiale a Apărării „General de divizie Constantin Barozzi”, fosta Direcție Topografică Militară, sub altă denumire a fost înfinţată la 12 noiembrie 1859 prin „Înaltul Ordin de Zi nr. 83”, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, căruia TVR nu-i face nicio slujbă de pomenire ca regilor sau falsei regine Ana, care prevedea îndeplinirea de atribuţii, conform art. 7 lit. (a), privind „tot ce atinge de lucrările topografice, geodezice şi statistice, precum şi ridicarea şi lucrarea planurilor de acest fel şi aplicarea acestor lucrări la facerea hărţii cadastrale a Principatelor Unite”, de către Biroul de geniu, prima structură militară a acelei vremi specializată și în domeniul topogeodeziei.
În noiembrie 1861, în urma consensului stabilit la Conferința reprezentanților Porții Otomane și ai Puterilor garante, Poarta Otomană emană „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei" prin care admite unirea administrativă și politică a Principatelor (firman provine din turcescul ferman, acesta din persanul farmân - فرمان‎, „comandă, ordin, decret”).
În noiembrie 1864 este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Antichități din capitală, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române. Este promulgată „Legea instrucțiunii publice”, ce avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ, primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită".
În noiembrie 1874, a fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității), realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală. Și am avut onoarea s-o văd zilnic, atunci când am activat ca profesor universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București (1994-2014)!
În cadrul războiului de independență contra Imperiului Otoman, în noiembrie 1877 are loc căderea Plevnei, când generalul Osman-Pașa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce. După războiul de Independență, în 1878 (14-XI), Dobrogea redevine parte a României.
            Cum regula era clară în familia regală ca fetele să fie excluse de la moșteniri de tron sau de averi, în 1880 principele Carol I primește acordul scris din partea familiei sale privind succesiunea la tronul României, reglementată prin Constituție: „În lipsă de descendenți de sex masculin în linie dreaptă ai A.S.R. Carol Hohenzollern–Sigmaringen, succesiunea la tron va reveni celui mai în vârstă dintre frații săi sau descendenților lor..." Și așa avea să urmeze la tron viitorul rege Ferdinand. Noi am cam scris de familia asta.
Sărind peste ani, în noiembrie 1916, în primul război mondial, are loc  Bătalia pentru București", cea mai mare operațiune militară a armatei române din acel an, condusă de generalul Constantin Prezan, prin care se încerca apărarea Capitalei. Așadar, în noiembrie 1916 capitala este ocupată de trupe germane și bulgare. A apărut primul număr al ziarului oficial al autorităților de ocupație „Bukarester Tageblatt" (Gazeta Bucureștilor), în două versiuni, germană și română. Guvernul României se retrage din Muntenia ocupată, la Iași, noua capitală a țării.
Dar Antanta a ieșit învingătoare, așa cum arătarăm la evenimentele internaționale. Așa că în 28 noiembrie 1918 Consiliul General al Bucovinei adoptă moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei cu Regatul României. Tot în această lună are loc demisia guvernului C. Coandă și formarea cabinetului liberal condus de I.I.C. Brătianu. Iar în noiembrie 2019, peste 101 ani, spectacularul Orban, fiu de securist din anii 1950, se crede urmașul brătienilor și a  devenit prim-ministru, plată făcută de Klaus pentru răcnetul (Carpaților) „ – Cine este generalul?” din campania electorală din 2014! Apoi Cîțu!
Dar trecând la cele importante cultural și intelectual, în noiembrie 1919 istoricul Vasile Pârvan își inaugurează cursul de istorie la nou înființata Universitate a Daciei Superioare din Cluj cu prelegerea „Datoria vieții noastre", în care a adus și un omagiu jertfei depuse de tinerii ostași români la înfăptuirea unității naționale a statului.
Despre unirea Transilvaniei cu țara vom scrie în cazul lunii decembrie. Urmând nemții să joace în continuare „o carte mare”, în 1919 a fost fondat la Sighișoara Partidul German din România.
Sărind peste ani, iată că ajungem înainte de cel de al doilea război mondial. Partidele politice și-au demonstrat neputința de a guverna România, așa că apare mișcarea legionară, care a trecut inclusiv la comiterea de crime în lanț. În noiembrie 1938Corneliu Zelea CodreanuNicadorii (asasinii lui I.G. Duca) și Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasinați de jandarmi. Comunicatul oficial anuntă că au încercat să fugă de sub escortă și au fost împușcați, dar în realitate, au fost sugrumați în două dube, în apropiere de Tâncăbești.
În noiembrie 1940 încep, la Jilava, săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el. La 25 noiembrie 1940, în închisoarea Jilava au fost împușcați de legionari 64 de foști demnitari ai regimului carlist și participanți la represiunile antilegionare (printre ei Gh. Argeșeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de interne, Victor Iamandi, fost ministru de justiție). La 26 noiembrie 1940, la Strejnic, în județul Prahova este asasinat de legionari istoricul Nicolae Iorga. La 27 noiembrie 1940, peste 60 de foști oficiali și susținători români ai regelui abdicat Carol al II - lea, vor fi uciși de Garda de Fier aliată cu Ion Antonescu, în închisoarea de la Jilava, în așteptarea procesului lor. Să nu vă închipuiți că se vor căuta vreodată osemintele lui Ion Antonescu și duse într-o catedrală, că s-a opus Crin Antonescu. Probabil fiindcă e român!
România era amputată de puterile Europei. Așa că în noiembrie 1940 Ion Antonescu, șeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, aderarea României la Pactul Tripartit, încheiat de Germania nazistă, Italia fascistă și Imperiul japonez. Poate o fi fost un blestem și un semn de la „cel de sus” că în acel timp  România este lovită de un cutremur cu epicentrul în Vrancea. Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea în Moldova.
Sărind peste ani, în noiembrie 1944, după eliberarea țării de hitleriști și hortiști la 25 octombrie 1944, iată că administrația română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administrație militară proprie. Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului PCR asupra țării.
În noiembrie 1946 au loc primele alegeri parlamentare postbelice, declarate „libere și nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, dar nu sunt dovezi clare, de guvernul Petru Groza care a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice. Ce a urmat știm! Tata, Nițu Gheorghe, a fost ales primar în comuna Livezeni, județul Muscel, din partea Frontului Plugarilor condus de Groza (1946-1950). Între 1930 și 1940, fuseseră primari pe rând bunicul patern Nițu Constantin, liberal, al cărui mume îl port ca primul  nepot, și bunicul matern Dumitru Ioana, țărănist...
Și vine noua orânduire, dar noi tratăm doar luna noiembrie, așa că în 1979 începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen față de cultul personalitații creat în jurul familiei Ceaușescu. Dar a fost „înfruntat” în Congres chiar și de Adrian Păunescu! Drept urmare, în aceeași noapte, Pîrvulescu a fost evacuat din casa în care locuia, că ăștia, ca și ceilalți de după 1989, nu puteau locui decât în Primăverii!
În noiembrie 1979 s-a dat în folosință, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului din București între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea. Și totul se făcea cu utilaje și specialiști români, la lucrările geodezice participând și specialiștii Direcției Topografice Militare! Iar în noiembrie 2019 nu era nicio intenție de a da în folosință linia de metrou din Drumul Taberei, începută cu vreo 6 sau 7 ani în urmă! Cu firme străine! Occidentale! Până la urmă avem metru în Drumul Taberii!
În noiembrie 1987 are loc revolta de la Brașov, cu primele proteste la Secția 440 „Matrițe” a Întreprinderii de Autocamioane „Steagul Roșu”. De cum s-a distrus industria brașoveană după 1989 aveam să iau act la un simpozion științific organizat de Academia Tehnică Militară în 1996 la Casa Armatei din Brașov.
Și sărind doi ani, are loc în noiembrie 1989 congresul PCR, unde delegat a fost și utecistul Ungureanu, zis MRU, viitor prim-ministru și ministru de externe,  de două ori șef al SIE, cel care a renunțat la moștenirea Gojdu de la Budapesta, congres unde în ciuda evenimentelor din țările vecine, Nicolae Ceaușescu este reales, cu unanimitate de voturi, în funcția de secretar general al PCR. Armata a fost atent urmărită pe timpul congresului, toți militarii fiind aduși în cazărmi. Eu am fost numit șeful grupei operative la unitatea din Buzău subordonată Direcției Topografice Militare. Comandantul unității, colonelul Zoicaș, făcea parte din această grupă, dar nu o conducea, contrar tuturor regulamentelor militare!
Și așa sărim peste evenimente ca alegerea ca președinte a lui  Emil Constantinescu în noiembrie 1996, sosirea la București într-o vizită oficială în 2002 a lui George W. Bush, cel de-al patrulea președinte american care a vizitat România, după Gerald FordRichard Nixon și Bill Clinton, alegerea prin fals în  2009 ca președinte a lui Traian Băsescu, zis Petrov, alegerea ca președinte în noiembrie 2014 a „imobiliarului” din meditații Klaus Werner Johannis, declanșarea de către acesta a crizei guvernamentale din 2019 prin atragerea lângă liberalii depărtați mult de Brătieni a prinților „nemoștenitori” Tăriceanu, devenit între timp Moliceanu, și Ponta și restul om mai vedea!


Oameni de valoare „noiembriști”

Moto: „Un fluture rătăcind,/ în noiembrie -/ zboară spre vară.” (haiku de Ana-Maria Bezem, 2009)

Luna asta e cea în care Ludovic al VII-lea al Franței, în  1160,  se căsătorește cu cea de-a treia soție, Adela de Champagne. Tăriceanu a ajuns la a 5 – a muiere și nu e trecut în analele Wikipedia. Este luna în care, în 1857 s-au introdus în Moldova timbrele poștale, imprimate cu un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase din lume. Cu bo(ur)ii de azi din politică nu se mai folosesc timbre. Iar cum a fost falimentată poșta de toți cred că știți, sau mai degrabă simțiți!


Marcă poștală de 27 parale a primei ediții

Trecând la teatru, actori și mai târziu la filme, La Whitehall Palace din Londra sunt prezentate pentru prima dată în brumar 1604, tragedia Othello, iar în brumar 1611  comedia romantică Furtuna, ale lui William Shakespeare. În brumar 1840 are loc o premieră la Iași, a comediei „Farmazonul din Hârlău", prima scriere dramatică a lui Vasile Alecsandri, pusă în scenă de Costache Caragiali.
În această lună s-au născut actorii, monștrii sacri,  Matei Millo (1814-1896), George Vraca (f1896-1964, Și dacă...), regizorul francez Rene Clair (1898-1981, Sous les toits de Paris 1930), regizorul italian Luchino Visconti (1906-1976, Le Notti Bianche 1957, Nopți albe), Dina Cocea (1912-2008, Retroarhivă), regizorul și actorul Victor Iliu (1912-1968, La moara cu noroc, 1955), Burt Lancaster (1913-1998, western  Vengeance valley, valea răzbunării), actrița americană de origine irlandeză Geraldine Fitzgerald (1913-2005, The strange affair of uncle Harry 1945), Nineta Gusti (1913-2002, Astă seară dansăm în familie), actrița engleză Vivien Leigh (1913-1967, Cezar și Cleopatra, 1945, Pe aripile vântului), Charles M. Schulz, creatorul personajului de desene animate Snoopy (n. 1922),  Mihai Mereuță (1924-2003, Doi haiduci și-o crâșmăriță, 1992), Richard Burton, actor britanic (1925-1984, Biografie), Iulian Mihu, regizor și publicist (1926-1999, Marele singuratic, 1976), Mircea Mureșan, regizor (n. 1928. Baltagul), Geo Saizescu, regizor (1932:-2013, Balul de sâmbătă seara), Lucian Pintilie, regizor (1933-2018, Balanța, 1992), Ștefan Bănică (1933-1995, Muzică), Alain Delon, actor francez (n. 1935, Zorro),  Bruce Lee, actor, maestru în arte marțiale, fondator al stilului Jeet Kune Do (1940-1973, Fist of Fury, Kung Fu movie),  Dack Rambo (1941-1994, A double life), Tudor Mărăscu, regizor (n. 1940, Bună seara, Irina, 1980),  Emil Hossu (1941-2012, Horia, de Mihai Eminescu), Franco Nero (n. 1941, Invincibilul Ninja), Martin Scorsese, regizor (n. 1942, Bibliotheca Alexandrină), Marlène Jobert, actriță franceză (n. 1943, Le secret, 1974), Danny DeVito, regizor și actor (n. 1944, The Ratings Game).
Avusese Marlène Jobert o expresie teribilă când a fost întrebată de ce a dormit lângă Steve Mc Quinn într-o noapte friguroasă în deșert (you are comfortable! – ești confortabil). Văzusem filmul într-o seară pe când eram maior și locuiam în Berceni, prin 1976. Două liceence, în mașina 116, care probabil văzuseră filmul, discutau în engleză. Una o întreabă pe cealaltă „- Ce părere ai despre maior?” Cealaltă, de lângă mine, îi răspunde tot în engleză „- Tipul e confortabil!” Urmează stația de coborâre. Cobor primul și a coborât și fata care a zis că sunt confortabil. Gentil, îi ofer mâna să coboare și o întreb în engleză: „- Chiar sunt confortabil?” Și fata mi-a leșinat în brațe! A trebuit să o predau mămicii ei care locuia la două blocuri de noi...
Și-i mai aniversăm în noiembrie pe Olga Delia Mateescu, scriitoare și actriță (n. 1949, Memoriile unui om prost), Christina Applegate, actriță americană (n. 1971),  actorul american Leonardo DiCaprio (n. 1974).
Și să nu uităm că în noiembrie 1928 Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, și-a făcut pentru prima oară apariția la „Colony Theatre" din New York, în filmul intitulat „Steamboat Willie" (aveți 10 ore de vizionare), în brumar 1942 filmul „Casablanca" are premiera la New York, în 1963 are loc premiera filmului istoric „Tudor", în regia lui Lucian Bratu, iar în 1998 premiera la București a filmului „Terminus Paradis", în regia lui Lucian Pintilie, care a fost distins cu Marele Premiu Special al Juriului la Festivalul de la Veneția.
Și poate găsim vreun film pe youtube care să transpună legenda lui Aegidius Tschudi, după care, în brumar 1307 a fost arestat pentru nesupunere în fața unui nobil, Wilhelm Tell este condamnat să tragă cu arbaleta într-un măr așezat pe capul fiului său, pentru a-și salva viața. Dar găsirăm opera de Rossini!
Și fiind eu geodez și cartograf, e păcat să nu repet că în noiembrie 1520 Fernando Magellan descoperă Strâmtoarea Magellan denumită „Estreito de Todos los Santos", dar și că e luna nașterii lui James Cook, explorator, navigator și cartograf englez (1728-1779).
Cochetând în tinerețe cu  jazz-ul, amintim că în această lună s-au născut americanul Bunny Berigan (1908-1942, Sobbin' Blues) și Francy Boland, pianist-jazz belgian (1929-2005, The Kenny Clarke-Francy Boland Big Band - You Stepped Out Of A Dream).
În domeniul muzicii culte e luna nașterii unor personalități ca Johann Bach, primul compozitor Bach (1604-1673), Wilhelm Friedemann Bach, compozitor, fiul compozitorului Johann Sebastian Bach (1710-1784, W. F. Bach: Flute Sonata in E minor, BR WFB B 17), Conradin Kreutzer, compozitor german (1780-1849, Grand Septet in E-flat major, Op.62), compozitorii italieni Gaetano Donizetti (1797-1848, Lucia di Lammermoor, 2006) și Vicenzo Bellini (1801-1835, Anna Netrebko - Casta Diva - Norma), Manuel de Falla, compozitor spaniol (1876-1946, „El amor brujo” Danza ritual del fuego), Nicolae Florei, solist al Operei Naționale Române (n. 1927, Romanțe), Silvia Voinea, soprană română (n. 1942), Radu Lupu, compozitor (n. 1945, Leo Delibes - Lakme - Ou va la jeune Indoue!), Ionel Voineag, tenor român (n. 1950, G. Puccini - Tosca – „E lucevan le stelle”).
Ca evenimente muzicale remarcabile au fost în noiembrie premiera la Gewandhaus în Leipzig a concertului pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, al lui Beethoven (1811), dirijarea în premieră de către Chopin la Varșovia (1830), debutul lui Giuseppe Verdi cu „I due Foscari” la Teatrul Argentina din Roma (1844), premiera Operei „Cneazul Igor“ de Alexander Porfirjewitsch Borodin în Marea Operă din Sankt Petersburg (1890), înființarea Operei din Iași, spectacolul inaugural fiind Tosca de Giacomo Puccini (1956).
Muzica pop nu putea să nu fie prezentă și în luna noiembrie, când s-au năsdut Ion Vasilescu (1903-1960, Melodii), Roy Rogers, actor și cântăreț american (1911-1998), Joe Dassin (1938-1980, A toi), Tina Turner (n. 1939, Lotus Sutra), Roger Glover, Deep Purple (n. 1943),  Salvatore Adamo (n. 1943, Tombe la neige).
Și mai urmează încă nașteri sau evenimente „muzicale”: Rita Pavone (Cuore), Amanda Lear (Follow me, văzută într-un bar din Hamburg în 1978), premiera în 1956 a primului film al lui Elvis PresleyLove me tender, Bryan Adams (Heaven), lansarea în 1968 de către The Beatles a The White Album, urcarea pe locul 1 în Billboard Music în 1969 a piesei lui Elvis PresleySuspicious Minds, lansarea albumului Let It Bleed în 1969 de către The Rolling Stones, Pavel Stratan (Eu beu), anunțul public în 1991 al lui Freddie Mercury  că are SIDA, care a murit a doua zi, arestarea lui Michael Jackson în 2003 sub acuzația de molestare a unui copil, lansarea postului Radio Guerrilla în 2004 și ce mai vreți, în acest noiembrie 2019 revenindu-și din comă și Mihai Costantinescu, iubitorul de câini vagabonzi...
Înainte de a trece la scriitori, amintim și că noiembrie e luna nașterii unor politicieni despre care vă puteți documenta prin click pe nume (Sun Yat-sen, revoluționar chinez, Leon Trotsky, revoluționar rus, Lucrețiu Pătrășcanu, Mihai Șora, secretarul Anei Pauker, Jacques Chirac, al 22-lea președinte al Franței, Emil Constantinescu, Traian Băsescu (alias Petrov).
Scriitorii născuți în noiembrie sunt foarte mulți și valoroși. Și cred că nu puteți citi opera tuturor [Martin Luther, Nicolas Boileau,,  Jonathan Swift, Voltaire, Friedrich von Schiller, Alexandru Hâjdeu, scriitor rus din Basarabia, Andrei Mureșanu, autorul versurilor imnului național „Deșteapă-te, române”, Marseilleza Românilor după Bălcescu, Aron Pumnul, profesor al lui Mihai Eminescu, Ivan Turghenev, George Eliot, scriitoare britanică, Fiodor Mihailovici Dostoievski (condamnat la moarte în  1849 pentru activități anti-guvernamentale, pedeapsă comutată în exil în Siberia), Mark Twain, Cincinat Pavelescu, Ady Endre Mihail Sadoveanu, N.D. Cocea, Vasile VoiculescuLiviu RebreanuAnna Seghers, scriitoare germană, André Malraux, Dumitru StăniloaeAstrid Lindgren  scriitoare suedeză, d. 2002 (soră cu bunica însoțitoarei mele Ann Lindberg în 1997, evocată cu căldură de nepoată, profesor universitar, al cărei soț era cercetător la stația de recepție a imaginilor satelitare din Kiruna, mamă a doi băieți blonzi, dar care a mai înfiat doi șateni; și îi creștea singură, muncea la ministerul educației și creștea singură cei 4 copii, soțul venind în capitală doar în weekend, și m-a dus și pe mine cu automobilul până la  Karlstad, dar s-a întors imediat în capitală, eu revenind peste trei zile singur cu trenul, tren în care era o curățenie excelentă (vezi Călătorii geodezice - Suedia 1997), Mihai Beniuc, Albert Camus, Monica LovinescuNina CassianDumitru Micu, Ion Brad, Ștefan Cazimir, Ovidiu Genaru, Nicolae ManolescuAlex Ștefănescu, Ioana Crăciunescu, Mircea Dinescu, zis „Mircea, fă-te că lucrezi!” ș.a.
Nu trebuie să-i prezentăm, că se prezintă singuri, pe Benvenuto Cellini, Auguste Rodin, sculptor și grafician francez, Claude Monet, pictor impresionist, Henri de Toulouse-Lautrec, Dimitrie Paciurea, Constantin Baraschi, Corneliu Baba, Dimitrie Berea, Maia Plisețkaia, balerină rusă.
Fiind militar, trebuie să amintesc și înființarea Academiei Navale Mircea cel Bătrân, în Constanța în brumar 1872, nașterea în 1885 a lui George Patton, general american renumit pentru luptele din cel de-al doilea război mondial, în campaniile din Africa de Nord și Sicilia, în 1887 a lui Bernard Law Montgomery, mareșal britanic, iar în brumar 1919 a lui  Mihail Kalașnikov, general rus, proiectant de arme de foc, dintre care și eu am fost dotat cu două modele dar la trageri am folosit mai multe și în 1948prințului moștenitor Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord (despre care am scris în „Militari de operetă”). E rege!
Iar ca inginer și profesor universitar e păcat să nu relatez niște evenimente noiembriste: demonstrarea calculului integral pentru prima dată în 1675 de către Gottfried Leibniz, de care am învățat în 1958-1959 în clasa a XI-a de liceu apoi în facultate, nașterea în 1803 a lui Christian Doppler, fizician austriac, descoperitorul efectului care îi poartă numele (pe care l-am tratat și eu în ultima carte „Servicii bazate pe localizare”, 2018), nașterea în 1823 a lui Joseph Monier, grădinar francez, cel ce a descoperit asfaltul armat, noi nefolosindu-l în mileniul al III-lea, deoarece „cam dezarmarăm” asfaltul și betonul ca să se macine într-un an,  ca să aibă firmele de luat bani, în 1832 este pus în funcțiune primul tramvai din lume, în New York City, dar noi în mileniul ăsta, după aproape două secole, cumpărăm tramvaie la mâna a doua de la alții, în 1858 americanul John Landis Mason a patentat borcanul cu ghivent, cunoscut sub numele de „Borcanul Mason", foarte util în noiembrie la murături, în 1859 a fost publicată „Originea speciilor" lucrare după unii  controversată a naturalistului englez Charles Robert Darwin (1809-1882), nașterea în 1867 a lui Grigore Antipa, biolog, ihtiolog, zoolog și oceanolog român, inventarea în 1874 a sârmei ghimpate de către americanul Joseph Farwell Glidden, reinventată de unguri în 2017 pentru demarcarea graniței cu România, inventarea în 1877 a fonografului, o mașină care poate înregistra sunete, de către Thomas Edison, patentarea în 1879 a primei case de marcat de către James J. Ritty din Dayton, Ohio, pe care unii români n-o agreau nici în noiembrie 2019, nașterea în 1882 a lui Aurel Vlaicu, inginer și pilot român.


„Servicii bazate pe localizare” bazate și pe efectul Doppler

Și nu putem uita nici de instalarea în 1889, într-un cazinou din San Francisco, a primului tonomat din lume, crearea în 1895 de către  Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamiei, a premiilor Nobel, primele fiind decernate în anul 1901, premiile se decernează în fiecare an la 10 decembrie, data decesului lui Alfred.
Și invențiile continuă cu: introducerea în 1963 în circuitul comercial din SUA a primului telefon cu taste, la care unii renunțăm în 2019 (touch screen, unii zicând „Taci, Crin!”), primește patentul pentru primul maus de calculator în 1970 Douglas Engelbart,  lansarea primului microprocesor integrat din lume în 1971 de către Intel Corporation, denumit Intel 4004, care putea executa până la 60.000 de instrucțiuni pe secundă, mai puțin performant decât un telefon inteligent de astăzi, prima propagare a unui „vierme” (worm) pe Internet în 1988, scrierea în  1990 a primei pagini World Wide Web, despre care noi am scris (vezi „Scurtă istorie), deschiderea în 2000 în Norvegia a Tunelului Laerdal, de 24,5 km lungime, între Aurland și Laerdal, creindu-se astfel un drum continuu de la Oslo la Bergen (noi ne tot disculpăm cu porțiunea Pitești – Sibiu de autostradă),  lansarea în noiembrie 2000 a consolei de jocuri video Sony PlayStation 2 în Europa, anunțarea clonării primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor aparținând unor celule de piele în ovule denucleate, prelevate de la femei în noiembrie  2001 de către cercetătorii de la societatea „Advanced Cell Technology" din Worcester, Massachusetts, SUA, ceea ce va face dragostea dintre un bărbat și o femeie USR inutilă,  deschiderea primului Muzeu de matematică din lume la Gießen în 2002,  ultimul zbor al avionului Concorde în noiembrie 2003 și ce mai doriți...
 Era să uit de premiera piesei „Viforul" de Barbu Ștefănescu Delavrancea în 1909 la Teatrul Național din București și despre lansarea primului film Harry Potter în 2001, la care s-au înghesuit puștii și părinții să îl vadă, respectiv „Harry Potter și piatra filozofală"!
Ne-am lămurit? Mai încercăm!

Să fiți iubiți!



Constantin NIŢU
1) „Amintirile noastre sunt singurul paradis din care nu putem fi izgoniți." Jean Paul Richte;
2) „Dacă-ți ștergi amintirile, e lege: praful se alege!...” Ananie Gagniuc