RESURSE INTERACTIVE GRATUITE PENTRU UZ DIDACTIC

11.04.2025

Jocuri de cuvinte - bombă

Jocuri de cuvinte - bombă

Geografie lingvistică



       Bombă


       Motto: „Reflectă adânc plutonierul: Mai degrabă cu plutonul la «bomba» din colţ, decât o bombă cu plutoniu.” (aforism de Constantin Ardeleanu)


Din dicționare și din lume știm noi că bomba face parte din muniție și este un proiectil cu încărcătură explozivă, incendiară etc., care se aruncă din avion. Rar i se spune așa unui proiectil de tun. Bomba atomică (sau nucleară) este o bombă bazată pe energia nucleară, cu o putere de distrugere extraordinară.



Bombă


Cuvânt scris prima dată în română de cronicarul Ion Neculce (1672–1745) într-un letopiseț, este moștenit din cuvântul francez bombe (împrumutat din italienescul bomba, din latinescul bombus, „bubuitură”, din grecescul antic bómbos – βόμβος, „sunet tare, bubuit”, de origine onomatopeică) și din cuvântul germanic Bombe (împrumutat din franțuzescul bombe).

Mihai Vinereanu scrie despre bombă «bombă – 1. proiectil exploziv; 2. cârciumă. It. bomba (Ciorănescu, 1005) din lat.med. Bombus „sunet puternic, bubuitură” < βό7βος „id” (v. bubui). Forma bombardă provine din it. bombarda sau fr. bombarde, provenind de la acela3i radical.

Der a bombarda, bombardament, bombardier.» [Mihai Vinereanu, Etymological Dictionary of the Romanian Language, Dicționar etimologic al limbii române, Journal of Romanian Linguistics and Culture, nr. 25/2020].


       În câteva limbi cuvintele corespondente sunt:


֎ àdó olóró în joruba;

֎ aviabomba - авиабомба în rusă;

֎ bakudan - 爆弾 (ばくだん), hazedama – 爆ぜ弾 în japoneză;

֎ bam - بَم în persană dari, bam - بم în paștună și în urdu, bam - बम în hindusă (toate din englezescul bomb);

֎ bleaystan în manx;

֎ bom - ບົມ, ໂບມ în laoțiană, 'bom - འབོམ în tibetană, bom - ระเบิด, บอมบ์ în thai, bom în afrikaans, frizonă, galeză (velșă), indoneziană, malai, neerlandeză, bom, quả bom în vietnámeză, boma - বোমা în bengaleză, boma în galică scoțiană, bomb - بمب‎ în persană, bomb - بُمْب în persană iraniană, bomb - ቦምብ în amharică, bŏmb - બૉમ્બ în gujarati, bomb în bretonă, engleză (din franțuzescul bombe), suedeză, bomba - бомба în belarusă, bulgară, cazahă, cecenă, kârgâză, macedoneană, rusă, sârbă, sârbo-croată, tadjică și ucraineană, bomba - بومبا în uigură, bomba - بۆمبا‎ în kurdă, bomba - ቦምባ în tigrinya, bŏmba - बॉम्ब în marathi, bomba în azeră, bosniască, catalană, cehă, croată, galiciană, ingriană, interlingua, islandeză, italiană, latină, lituaniană, maghiară, malteză, occitană, poloneză, portugheză, sardă, slovacă, slovenă, sorabă de jos, sorabă de sus, spaniolă, tagalogă, turcă, turcmenă și uzbecă, bōmbaya - බෝම්බය în singaleză, bombă în română, bombe - באָמבע‎ în idiș, Bombe în germană, bombe în daneză, franceză, kurdă, normandă (Jersey) și norvegiană, bombë în albaneză, bombi - ბომბი în gruzină, bombo în esperanto și în ido, bömbög - бөмбөг în mongolă, bọ́m̀bù în joruba, Bomm în luxemburgheză, bomu - ボム în japoneză, bomu în swahili, bonba în bască, bonm în haitiană creolă, bonpe, bonme în picardă, boum în volapük, buama în irlandeză, bum: - ဗုံး în birmaneză, bumba în feroeză, letonă și retoromană, bumma în siciliană, lbumba în kabilă;

֎ cadan în zhuang;

֎ chà-tân - 炸彈 / 炸弹 în chineză hokkien;

֎ dhvam - ध्वम în marathi;

֎ dilisdayohihi - ᏗᎵᏍᏓᏲᎯᎯ în cherokee;

֎ gola - بَ , گولَہ în urdu, golā - गोला în hindusă (din prakritul golaa - 𑀕𑁄𑀮𑀅, din sanscritul golaka – गोलक, „bilă”);

֎ gunbula - قُنْبُلة în arabă hijazi;

֎ holkúla în islandeză;


Cuvântul „bombă” în câteva limbi


֎ krŏəpbaek - គ្រាប់បែក în kmeră;

֎ muing: - မိုင်း în birmaneză;

֎ pōkā pahū în hawaiiană;

֎ pokolgép în maghiară (din pokol, „iad”, + gép, „mașină”);

֎ poktan - 폭탄 (爆彈) în coreeană;

֎ pomm în estonă, pommi în finlandeză (din cuvântul germanic Bombe);

֎ ptsatsá - פְּצָצָה‎ în ebraică;

֎ pyrobolus în latină;

֎ qaartartoq în groenlandeză;

֎ qunbula - قُنْبُلَة‎ în arabă;

֎ ṙumb - ռումբ în armeană;

֎ siḍiguṃḍu - ಸಿಡಿಗುಂಡು în kannada;

֎ sombo în sango;

֎ sprengja în islandeză (din vechiul norvegian sprengja, din proto-germanicul *sprangijaną, „a face să izbucnească, a exploda”), Sprengstoff în germană (din sprengen, „a arunca în aer, a exploda”, +‎ Stoff, „substanță, material”);

֎ 5tso-de - 炸彈 / 炸弹 în chineză wu;

֎ veṭikuṇṭu – வெடிகுண்டு, kuntu - குண்டு în tamilă;

֎ vómva - βόμβα în greacă;

֎ 'za4 tan5 - 炸彈 / 炸弹 în chineză, zaa3 daan6-2 - 炸彈 / 炸弹 în chineză cantoneză, zadan - задан în chineză dungan, zhàdàn - 炸彈 / 炸弹 în chineză mandarină, zhàdàn - 炸彈, 炸弹 în chineză.



       Bomba în lume


       Motto: „De la praştie la bomba atomică, drumul a fost foarte lung... De la bomba atomică la praştie, drumul ar fi, cu siguranţă, foarte scurt...” (aforism de Mihail Mataringa)


O bombă este o armă explozivă care folosește reacția exotermă a unui material exploziv pentru a oferi o eliberare extrem de bruscă și violentă de energie. Detonațiile provoacă daune în principal prin apăsare mecani transmisă la sol și atmosferă, impactul și penetrarea proiectilelor antrenate de presiune, daunele sub presiune și efectele generate de explozie. Bombele au fost folosite încă din secolul al XI - lea, începând din Asia de Estcă în China s-a descoperit praful de pușcă, pe care noi acum îl importăm din Serbia.

Cum noi am scris despre grenadă și despre muniție, nu facem o istorie lărgită Termenul de bombă nu este de obicei aplicat dispozitivelor explozive utilizate în scopuri civile, cum ar fi în construcții sau în minerit. Utilizarea militară a termenului „bombă”, sau mai precis acțiunea cu bombă aeriană, se referă în mod obișnuit la armele explozive nealimentate aruncate în aer, utilizate cel mai frecvent de forțele aeriene și aviația navală.



O grenadă de fier cu o siguranță din lemn din 1580

Așadar, bomba de aviație este un mijloc de luptă de aviație, cu încărcătură explozivă, chimică, incendiară etc., introdusă într-un înveliș aerodinamic prevăzut cu ampenaje pentru stabilizare. Bombele de aviație sunt construite într-o gamă largă de calibre și sunt lansate din aeronave prin procedee diferite (zbor orizontal, picaj, cabraj).


Bombe de aviație


Bombele de aviație pot fi fugase, ale căror efect principal constă în acțiunea presiunii crescute în momentul exploziei, iar secundar, în acțiunea schijelor, fiind utilizate pentru distrugerea lucrărilor și instalațiilor militare și pentru nimicirea forței vii și lovirea mijloacelor tehnice de luptă adăpostite, având un calibru cuprins între 50-100 kg. Raza lor de acțiune depinde de coeficientul de rezistență al mediului în care cade bomba și de greutatea substanței explozive din aceasta.

Bombele brizante au ca efect principal producerea de schije și ca efect secundar suflul exploziei și sunt utilizate pentru nimicirea forței vii neadăpostite sau aflate în adăposturi de tip ușor, pentru lovirea avioanelor la sol, a stațiilor de radiolocație, a artileriei antiaeriene și a altor obiective cu protecție redusă. Sunt lansate din casete în care se dispun 8-15 bucăți cu calibrul de 2-30 kg.

Există bombe antitanc, cu efect perforant și cumulativ, utilizate împotriva tancurilor, autotunurilor, transportoarelor blindate și a altor mașini de luptă blindate, putând străpunge blindaje cuprinse între 30-200 mm (la lovire directă), fiind lansate din casete în care sunt dispuse 30-50 bucăți, având calibrul de 2,5-10 kg.

Bombele chimice au ca efect infectarea atmosferei, a terenului și a obiectivelor de pe el cu vapori, ceață sau picături de substanță toxică de luptă, în scopul vătămării forței vii sau a îngreunării acțiunilor de luptă ale trupelor inamice, având calibrele cuprinse între 5-500 kg, din care 45-60% din încărcătură este chimică, iar restul exploziv.

Bombele incendiare sunt încărcate cu amestec incendiar (termit, amestecuri incendiare de tip napalm etc.) destinat incendierii obiectivelor industriale, depozitelor, construcțiilor, mijloacelor tehnice de luptă. Sunt de calibru mic (până la două kg, încărcate cu termit și având corpul fabricat din electron, fiind aruncate mai multe o dată, zeci de bucăți, cu ajutorul unor casete, creând focare de incendiu mici și numeroase) și de calibru mare (până la câteva sute de kg, încărcate cu amestec incendiar vâscos care se aprinde prin explozie și crează focare de incendiu mari).

Bombele cu napalm, folosite de americani în Vietnam, sunt bombe incendiare cu corpul din masă plastică sau din tablă și ca încărcătură un amestec incendiar vâscos care se aprinde fie de la un amestec pirotehnic având rolul de a rupe capul bombei, fie de la bucățele de fosfor alb introduse în amestecul incendiar, putând fi de calibru mic (încărcătura de 5-10 l) sau de calibru mare (100-800 l).

Bombele luminoase conțin un amestec pirotehnic care în timpul arderii produce o iluminare puternică, fiind lansate din aeronavă cu o parașută care asigură o cădere lină și luminarea terenului timp de câteva minute, corespunzător calibrului bombei, utilizându-se în timpul executării misiunilor de cercetare aeriană prin fotografiere noaptea sau pentru iluminarea terenului în cazul executării misiunilor de bombardament noaptea. Au calibrul de 50-500 kg.

Bombele fumigene sunt destinate orbirii inamicului, pentru mascarea trupelor proprii sau pentru semnalizarea prin fumul creat de încărcătura de luptă. Au calibrul de 100-500 kg.

Există bombe încărcate cu diverse materiale de propagandă, care au un dispozitiv de împrăștiere a acestora, suprafața de împrăștiere depinzând de înălțimea de lansare, numărul de bombe, greutatea acestora și intensitatea vântului. Calibrul lor este de 50-150 kg.

Bomba atomică (sau nucleară) produce prin explozie efecte de distrugere combinate mari, determinate de unda de șoc a exploziei, emisiunea de lumină, radiația penetrantă, infectarea radioactivă și de fluxul electromagnetic asupra oamenilor, mijloacelor tehnice de luptă, clădirilor și instalațiilor, terenului.


Norul ciupercă al bombei Little Boy (Hiroșima)


A fost folosită prima dată de americani la Hiroșima la 6 august 1945, bomba fiind cunoscută ca „Little Boy" („băiețelul”, cu avionul Enola Gay). Trei zile mai târziu, la 9 august 1945, a fost lansată cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man" („grăsunul”), fiind detonată deasupra orașului Nagasaki.

Bomba atomică este alcătuită din corpul bombei, încărcătură de material fisionabil (uraniu 235, plutoniu 239 etc.), încărcătură de exploziv care servește unirii maselor subcritice, unul sau mai multe focoase și un sistem de dispozitive pentru împiedicarea exploziei accidentale. Cantitatea de încărcătură fisionabilă este variabilă. Calibrul lor ajunge până la echivalentul a câteva Mt. de trotil.

Bomba nucleară echivalentă cu 20.000 de t trinitrotoluen este denumită bomba convențională cu fisiune. Variantele evolutive sunt bombele termonucleare (cu hidrogen), cu californiu, cu cobalt, cu neutroni. Bomba termonucleară folosește energia eliberată în reacțiile de fuziune a nucleelor ușoare, reacția termonucleară fiind amorsată de un focos atomic care asigură atingerea unei temperaturi de zeci de milioane de grade.

Bomba termonucleară care folosește deuteriul se numește bombă cu hidrogen. Se mai utilizează amestecuri de deuteriu-tritiu sau litiu-tritiu în stare solidă. Energia degajată de explozia unei bombe termonucleare este cu trei-patru ordine mai mare decât cea a unei bombe convenționale cu fisiune.

Bomba termonucleară cu californiu este de calibru redus (câteva zeci de tone echivalent de trotil, având drept încărcătură fisionabilă un izotop al californiului) și este acționată obișnuit. Datorită neutronilor eliberați la explozie efecte mari se manifestă asupra personalului neadăpostit.

Bomba termonucleară cu cobalt are corpul confecționat din oțel cu un conținut mare de cobalt, care la explozia încărcăturii nucleare devine radioactiv. Particulele rezultate în urma evaporării învelișului bombei produc o infectare a terenului foarte puternică și persistentă.

Bomba cu neutroni este o minibombă termonucleară de calibrul aproximativ 1 Kt, având un focos special care utilizează elemente transuraniene (californiu) sau un lorsen miniaturizat de putere mare. Factorul destructiv esențial îl constituie fluxul de neutroni rapizi (cu o foarte mare energie) și razele gama, care în interacțiune cu atomii de hidrogen din celulele țesuturilor vii, distrug substanța activă și provoacă oamenilor și animalelor boala de iradiere și moartea (sinonim bombă cu radiație mărită).

Cum vorba lungă e sărăcia omului, ne referim la bombele aeriene ale principalelor armate ale lumii. Prin clic aveți acces ușor la informații. Armata americană are tipurile de bombe: BLU-14BLU-82BLU-108BLU-109BLU-116CBU-24CBU-87 Combined Effects Munition (muniție cu efect combinat); CBU-97 Sensor Fuzed Weapon (bombă fuzibilă cu sensor); CBU-100 Cluster Bomb (bombă cu dispersie); GATOR mine system (sistem de mine); GBU-53/B Storm Breaker (opritor de furtună); M117Mark 77Mark 82Mark 83Mark 84PDU-5B dispenser unit (unitate de dispersie); Perseus munition (muniție), mother of all bombs (folosită în Afganistan, vezi Jocuri de cuvinte - MOAB) etc.

Pentru armata rusă urmăriți tipurile de bombe aeriene: Father of All Bombs (Папа всех бомб, tatăl tuturor bombelor, bombă termobarică); KAB-250KAB-500KAB-500S-EKAB-1500; KAB-1500S-EPBK-500U DrelSoviet and Russian aerial bombsUMPB D-30SNUMPK (bomb kit) etc. Vezi și Aerial bombs,   Weapons of Russia etc.


бомбардировщик Ту-160 (Tu-160, Blackjack)


Bomba este transportată de un bombardier, avion de bombaredament. În internet găsiți o listă a tuturor bombardierelor americane (bomber aircrafts). Găsiți de asemena și o listă a bombardierelor ruseși (List of active Russian military aircraft). E bine să dăm și versiunea rusă, lista bombardierelor americane (список американских бомбардировщиков), respectiv lista bombardierelor rusești (список российских бомбардировщиков). Separat rușii dau și o listă a bombardierelor strategice ale SUA (cтратегические бомбардировщики США) și ale Rusiei (Стратегическая авиация - Стратегическое ядерное). Lăsăm specialiștii să trateze problemele, revenim la lingvistică.



Exemplu de bombardare


Consecințe „bombă”





       Bomba în expresii (pamflet)

       Motto: „Viaţa este o bombă silenţioasă cu ceas biologic.” (aforism de David Boia)


Cuvântul bombă ca atare se referă mai întâi la bomba ca muniție de la bordul avionului, despre care am scris mai sus. Prin analogie cu efectul distrugător al „bombei de aviație”, românii mai zic bombă în fizică unui recipient folosit în medicină pentru gaze sau substanțe radioactive.

Mai zicem bombă la figurat în sport unei lovituri de minge trasă puternic spre poartă. Argoul bombă este folosit fie pentru o cârciumă sordidă, numită și speluncă, dintr-o mahala, fie pentru o ascunzătoare pentru hoți și vagabonzi. Bombă la figurat i se mai zice unui chef dezlănțuit sau unui moment critic al unei acțiuni.

Bunicii și tata foloseau argoul boambă pentru un păhărel sau un „ciocănel” cu rachiu. Ciocănelul era o fostă sticluță pentru medicamente (pastile), legată cu sfoară, care se scufunda în țuica din bota făcută de bunicul matern Dumitru. Sticluța se umplea cu sunete de „gâl-gâl”, se tăgea afară cu sfoara și se ducea la gură. Și nimeni nu se îmbolnăvea! Sticluța la botă era precum o cană pusă pe ghizdurile unei fântâni comune. La cârciumă țuica se bea cu țoiul...


Posturi în post


Bomba este argou și pentru o știre senzațională din presa scrisă, de la radio sau de la televiziune, densitatea de astfel de știri mărindu-se, că de, au apărut internetul, presa online și rețelele de socializare și de prostire a gagiului, dar mai ales a danciului. Televiziunile s-au anglicizat cu breaking news, traduse de mine ca „știri de te sparg”, mai ales în campaniile electorale. Că bomba e și știre falsă e o altă problemă.


„Lectură bombă” după „știri bombă”


În capitolul precedent am explicat expresiile „bombă atomică”, „bombă nucleară”, „bombă cu hidrogen”, „bombă termonucleară” etc. Există și expresia „încărcătură de bombe”, respectiv întreaga cantitate de bombe care poate fi transportată la bordul unui avion în vederea îndeplinirii misiunii de luptă.

Ca să lanseze bombele, fiecare bombardier are un „lansator de bombe”, adică un dispozitiv destinat lansării comandate a bombelor de pe avion asupra unui obiectiv sau în caz de avarie. Lansatorul de bombe poate fi comandat mecanic, electric sau automat. Lansarea bombelor se poate face în salvă sau în serie, câte una sau câte două.

Mai există „bomba calorimetrică”, un vas rezistent de metal, întrebuințat pentru determinarea căldurii de ardere a unei substanțe și „bomba vulcanică”, o bucată de lavă aruncată în aer din crater și rotunjită prin învârtirea în atmosferă.

În „bombe cu ceas” se amestecă mai ales teroriștii. O bombă cu ceas este prevăzută cu un dispozitiv care declanșează explozia la un moment de timp prestabilit, la o oră prestabilită. Explozia poate fi declanșată și de la disatanță doar cu un telefon inteligent sau cu alt dispozitiv (gadget).

Câte unul, fie și senator de la partidul oamenilor tineri, este cam „speriat de bombe” când îl aleargă veșnicul acuzator în mișcare poreclit Ceaușescu și îl întreabă de studii. Fuge omul că e sperios din fire, alarmist fără motiv. Dar el e cu motiv că și-a trecut la studii numele unui site de matrimoniale (Academy Singles).

Ordonanța „Trenulețul” a noului guvern Ciolacu validat de un președinte expirat „a căzut ca o bombă” peste noi, adică a venit pe neașteptate, interzicând indexarea pensiilor tuturor pensionarilor, creșterea salariiloir și multe altele. „Va cădea ca o bombă” și liberalizarea prețulu energiei din luna iunie a anului 2025.


„Știre bombă”: Suntem nesimțiți!


Cam amărâți, trecem la insularii englezi care au bomb. Dar în Insulele Britanice se mai folosesc bom în galeză, boma în galică scoțiană, buama în irlandeză, bleaystan în manx etc.

Bomb semnifică: bomba de aviație; (figurativ) evenimente sau condiții cu efect distructiv rapid; (colocvial, figurativ) orice are riscul de a exploda (literar) sau a explodat; (argou) o cădere; un produs comercial nepopular; (în SUA, Australia) un automobil „terminat”, gata să se dezmembreze; (în SUA, Australia, argou) un mare volum de bani; (social) ceva foarte eficient sau foarte atractiv; un succes; (în UK, India, argou) o femeie foarte atractivă (cu sinonimul bombshell); o acțiune sau o situație ce crează o replică rapidă; un cuvânt obscen identificat prin prima literă (F-bomb pentru fuck); (în fotbalul american, argou) o pasă lungă înainte etc.


English bomber planes (bombardiere englezești)


Au apărut expresiile derivate din bomb: A-bomb, atomic bomb sau atom bomb (bombă atomică); blackout bomb (bombă cu ceas dezamorsată); bomb-ass (cur bombă); bombmaker (constructor de bombe); bomb shelter (adăpost de bombe); box-office bomb (o știre bombă); C-bomb (bombă cu cobalt); chemical bomb (bombă chimică); F-bomb („literar” pentru fuck); fragmentation bomb (bombă cu fragmentare); graphite bomb (bombă cu grafit); H-bomb, hydrogen bomb (bombă cu hidrogen); look like a bomb has hit it (ca arăta ca lovit de o o bombă, pleoștit); nuclear bomb (bombă nucleară); sex bomb (bombă sexi); smart bomb (bombă inteligentă); thermonuclear bomb (bombă termonucleară); ticking time bomb, time bomb (bombă cu ceas); bomber plane (avion de bombardament); volcanic bomb (bombă vulcanică) etc.

Francezii au bombe, dar în Franța se mai folosesc bombe în normandă (Jersey), bomba în occitană, bonpe, bonme în picardă etc. Bombe semnifică: bomba cu exploziv; (familiar) scandal, incident; butelie de sticlă sferică; (în muzică) tambur de talie foarte mare; recipient cu vopsea sub presiune utilizat în pictură; în pirotehnie un tip de foc de artificii; în echitație casca purtată de călăreți; argou pentru o femeie foarte frumoasă; în marină sfere mari la suprafața mării aflate la distanță; plonjare în apă de la mare înălțime; mare succes literar sau muzical; damă sexi etc.

Din bombe au derivat: alerte à la bombe (amenințare cu bombă); bombardable (bombardabil); bombardement (bombardament); bombarder (a bombarda); bombardier (bombardier); bombe A (bombă atomică); bombe à fission (bombă cu fisiune); bombe à fusion (bombă cu fuziune); bombe à hydrogène (bombă cu hidrogen); bombe andalouse (vas de bucătărie din sticlă); bombe à neutrons (bombă cu neutroni); bombe guidée (bombă ghidată); bombe incendiaire (bombă incendiară); bombe programmée (bombă programată); bombe sexuelle (bombă sexuală); bombe thermobarique (bombă termobarică); tomber comme une bombe (sens figurat, a cădea ca o bombă) etc.


Bombardiere franceze moderne


Francezii au și proverbe și zicale (proverbes et phares toutes faites), ca de exemplu „c’est de la bombe”, „asta-i de la bombă”, un argou sinonim cu „este cel mai bun”.

Germanii au Bombe (moștenit din franțuzescul bombe) și Sprengstoff (din sprengen, „a arunca în aer, a exploda”, +‎ Stoff, „materie, substanță”). În luxemburgheză există Bomm. Cei curioși pot citi cu clic pe „Bombeși pe „Sprengstoff în enciclopedia Wikipedia (în germană).



Bombardiertes Dresden 1945 (Dresda bombardată)


Bombe întră în compunerea multor cuvinte, precum: Arschbombe (cur bombat); Atombombe (bombă atomică); Fliegerbombe (bombă aeriană); Leuchtbombe (bombă luminoasă); Neutronenbombe (bombă cu neutroni); Splitterbombe (bombă de fragmentare); Sprengbombe (bombă explozivă); Uranbombe (bombă cu uraniu); Zeitbombe (bombă cu ceas); Bombenangriff (atac cu bombă); Bombenanschlag (bombardare); Bomber (bombardier) etc.


Bomber im Arsenal der Bundeswehr (bombardiere din dotarea armatei germane)


Rușii au bomba – бомба (moștemit din italienescul bomba), existent și în belarusă, rusină caepatină, cazahă, iakută, kârgâză, macedoneană, sârbă, sârbo-croată, tadjică, tuvenă, ucraineană etc. Pentru bomba de aviație există aviabomba – авиабомба.


Российские стратегические бомбардировщики (bombardiere strategice rusești)

Din familia de cuvinte fac parte: бомбочка (bombiță); бомбища („bomboaie”, bombă mare); бомбаж (bombardare); бомбардир (bombardier); бомбардирование (bombardare); бомбардировщик, бомбер (bombardier); секс-бомба (bombă sexi); бомбардирный (de bombardament); бомбардировать (a bombarda etc.

Au apărut expresiile: авиационная бомба (bombă de aviație); атомная бомба (bombă atomică); бомба замедленного действия (bombă cu ceas); вакуумная бомба (bombă cu vacuum); глубинная бомба (bombă de adâncime); зажигательная бомба (bombă incendiară); мать всех бомб (mama tuturor bombelor, vezi MOAB); нейтронная бомба (bombă cu neutroni); осколочная бомба (bombă cu fragmentare); папа всех бомб (tatăl tuturor bombnelor); противотанковая бомба (bombă antitanc); самонаводящаяся бомба (bombă cu autoghidare); термоядерная бомба (bombă termonucleară); управляемая бомба (bombă ghidată); фугасная бомба (bombă puternic explozivă) etc.


Papa vseh bomb - папа всех бомб (tatăl tuturor bombelor; echivalentul a 44 de tone de TNT folosind cca șapte tone de un nou tip de exploziv puternic).





       Bomba în carte și în arte


       Motto: „Înţeleptul: cea mai pacifistă bombă nucleară...” (aforism de Corneliu Vornicu)


Alecsandri numea bombă ghiuleaua de tun („Noi jucam hora din sat,/ Râzând de-a bombei șuier,”), ca și Coșbuc („Cad bombele-n pământ și scurmă/ Și altele mai vin pe urmă.”). Călinescu folosește bomba în comparație („Mobila era cu ciubucuri... mari ca niște bombe.”).

Beniuc folosește metafora tunet de bombe pentru tunetul după fulger al norilor de ploaie („Tot mai des se-nalță-n zare trombe/ Și cicloane pân’la ceruri sus,/ Cad apoi cu tunete de bombe/ Pe talazuri roșii în apus.”). Sebastian, nu știu de ce, asociază minunatele flori cu periculoasa bombă („Te uiți bănuitor la... flori ca la un lucru suspect, ca la o bombă, ca la un exploziv.”).

Cum în 1945 Ana Pauker și camarazii ei au venit însoțind tancurile sovietice, sarcina a fost ca dicționarele să se orienteze spre est. Așa că aflarăm și noi din istoria bolșevică, a PC (b), că popular bomba e și un „proiectil mic, de forma sau de mărimea unei grenade, care se aruncă cu mâna și cu care se minează un pod, o clădire etc. («În ziua de 1 martie 1881, aruncând o bombă... asasinară pe țarul Alexandru al II-lea.»).

Cum eram învățați cu lozica „URSS bastion al păcii e, dicționarele aminteau de ziarul Pravda din 1951 care ne „lămurea” despre gândurile lui Stanin despre bomba atomică („După cum se știe, Uniunea Sovietică a cerut, în câteva rânduri, interzicerea armei atomice, dar de fiecare dată a primit un refuz din partea puterilor blocului Atlantic. Aceasta înseamnă că, în cazul unui atac al Statelor Unite împotriva țării noastre, cercurile conducătoare ale Statelor Unite vor folosi bomba atomică. Tocmai această împrejurare a silit Uniunea Sovietică să aibă arma atomică, pentru a întâmpina pe deplin pregătită pe agresori.”).

La apariția bombei cu hidrogen, dicționarele românești ne oferă cuvântarea altui conducător sovietic, prim-ministrul Malenkov („Guvernul [sovietic] consideră necesar să raporteze Sovietului Suprem că Statele Unite nu sunt monopoliste nici în producția bombei cu hidrogen.”). Clar, nu?

Bomba nu putea lipsi din filme. Cei tineri mai de demult își amintesc de filmul S-a furat o bombă. Este o comedie științifico-fantastică din 1962, film regizat de Ion Popescu-Gopo, după propriul scenariu. A fost filmat pe peliculă alb-negru și nu conține dialoguri. Filmul a participat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din mai 1962.

Un tânăr (Iurie Darie) apare pe un câmp pe care se află doar o singură floare. El culege floarea, iar în acel moment apare un elicopter de unde i se fac semne amenințătoare. Tânărul fuge, urmărit îndeaproape de elicopter... Restul vedeți în film!

Și scriitorii altor limbi s-au referit la bombe. Cum englezii au bomb, în Insulele Britanice se mai folosesc bom în galeză, boma în galică scoțiană, buama în irlandeză, bleaystan în manx etc. În 2008, Sidney Gelb, în Agent de servicii externe, scria: „Dimensiunea craterului gropii de la sol de la explozie arată că a fost o bombă.” (The size of the ground hole crater from the blast indicates it was a bomb. [2008, Sidney Gelb, Foreign Service Agentpage 629]).

Cum la americani bomb (bombă) este și marcarea unui coș de la mare distanță, în 2013, Brett L. Abrams și Raphael Mazzone, în Gloanțele, vrăjitorii și Washington, DC, Baschet, scriau: Cu cinci secunde până la final, Smith a primit pasa de la intrare și a lansat o bombă care a nimerit plasa coșului pentru a oferi echipei sale o victorie cu scorul 80-79.” (With five seconds remaining, Smith received the inbounds pass and launched a bomb that dropped through the net to give his team an 80-79 victory. [2013, Brett L. Abrams, Raphael Mazzone, The Bullets, the Wizards, and Washington, DC, Basketball, page 163]).

Acum vă oferim ceva despre taxe și datorii Debt bomb (bomba datoriilor), cu Dominic Frisby, care pare să fie destul de actuală acum cu noile măsuri economice luate de Trump, cel care se face c-a uitat în prima administrație ca președinte i-a dat celebrului scriitor Jules Werner o șapcă. Lasă că și Biden și-a pus o şapcă „Trump 2024”, în timpul unei vizite într-o secție de pompieri.

Francezii au bombe, dar în Franța se mai folosesc bombe în normandă (Jersey), bomba în occitană, bonpe, bonme în picardă etc. Marcel Proust (1871-1922), în „Timpul recâștigat”, scria în 1927: „Străzile deveniseră complet negre. Doar uneori un avion inamic care zbura suficient de jos ar lumina punctul în care dorea să arunce o bombă.” (Les rues étaient devenues entièrement noires. Parfois seulement, un avion ennemi qui volait assez bas éclairait le point où il voulait jeter une bombe. [Marcel Proust, Le Temps retrouvé, chapitre II, Gallimard, Paris, 1927, page 170]).


Bombardier B-24 Liberator


Francezii au scris și despre bombardiere, de exemplu Pierre Grenet, în „Afaceri de onoare: Preluarea puterii de către fasciștii francezi în opt zile din mai 1940”: „Dar niciunul dintre cele 136 de bombardiere franceze și engleze care au efectuat misiuni nu a fost trimis în acea zi la breșa principală a frontului, podul Gaulier. Miile de tancuri Panzer vor putea, așadar, să traverseze Meuse fără să le facă griji […].” (Mais aucun des 136 bombardiers français et anglais ayant effectué des missions n'aura été envoyé ce jour-là sur la principale brèche du front, le pont de Gaulier. Les mille Panzers pourront donc traverser la Meuse sans être inquiétés […]. [Pierre Grenet, Affaires d'honneur

: La prise de pouvoir par les fascistes français en huit jours de mai 1940, 2018, Éditions Le Publieur, 2021, p. 72]).

Germanii au Bombe și Sprengstoff. În luxemburgheză există Bomm. Barbara Oertel, în articolul „Între ură îi speranță”, în taz, din 24 august 2022, scria: „24 februarie 2022 va rămâne în istorie ca un punct de cotitură. În acea zi, primele bombe rusești au căzut asupra capitalei ucrainene Kiev și în alte locuri din Ucraina. (Der 24. Februar 2022 wird als Zäsur in die Geschichte eingehen. An diesem Tag gingen die ersten russischen Bomben auf die ukrainische Hauptstadt Kyjiw und andere Orte in der Ukraine nieder. — (Barbara Oertel, «Zwischen Hass und Hoffnung», in taz, 24 Aug. 2022 [vezi textul integral]).

Nu se supără cei cu operația specială că am scris de ei. Reamintim că rușii au bomba – бомба, iar pentru bomba de aviație aviabomba – авиабомба. A. D. Saharov, în „Amintiri”, scria în 1983–1989: „Distanța a fost mai mică decât era necesar, deoarece bomba aruncată, prin inerție, continuă să zboare în direcția de zbor a aeronavei și este doar puțin rămasă înapoi datorită rezistenței aerului.” (Расстояние было меньше необходимого, так как сброшенная авиабомба по инерции продолжает лететь по направлению полета самолета и лишь немного сносится сопротивлением воздуха назад. [А. Д. Сахаров, «Воспоминания», 1983–1989 гг., НКРЯ]).

Pe cunoscătorii de limbă rusă îi invit la un film serial. La https://www.youtube.com/watch?v=JSvL71iNilU vedeți toate episoadele la rând ale filmului Bomba (Бомба) din 2013, Full HD. Este vorba de un detectiv spion militar (Военный шпионский детектив). Vizionare plăcută!

Acțiunea are loc în anul 1941. Viața studentului la mecanică fizică Ivan Gușkov se schimbă dramatic când devine informator al maiorului Lobanov, șeful Departamentului de Informații al Districtului Militar Leningrad. Câteva luni mai târziu, GRU sovietic a primit informații că Statele Unite dezvoltau în secret o armă atomică puternică. Informațiile sovietice decid să-l trimită pe Ivan în Nevada pentru instalația „X” - o fabrică pentru producția de uraniu îmbogățit.

Pentru ca alegerea lui Gușkov să nu trezească suspiciuni, ei îi schimbă nu numai numele și aspectul, ci și biografia... Mai puteți vedea și alte filme și seriale militare la alegerea dorită (Военные фильмы и сериалы): https://www.youtube.com/@military_mov. Aveți de ales din zeci de filme și serale! Ca să știți cu inamicul. Că mai fură invazii pe aici...






       Bomba în onomastică


       Motto: „Inteligenţa fără caracter poate fi mai periculoasă ca o bombă atomică.” (aforism de George Budoi, din Caracterul în aforisme şi epigrame, 2008)


Cuvântul bombă nu putea lipsi din onomastică, din numele de oameni sau de locuri (toponime). Din bomb englezii au creat numele Bomb, botezând așa bomba nucleară. Cu litere majuscule scriu BOMB ca un argou, vulgar, ofensiv. cu inițialele expresiei „bottom of the motherfucking barrel” (partea de jos a Butoiului, mama mă-sii), indicând faptul că ceva sau cineva este extraordinar de nefavorabil. Bomb a devenit și nume de familie.


Bomb vă salută!


La https://forebears.io/surnames/bomb este un raport al unei baze de date geografice demografice după interogarea asupra existenței numelui de familie Bomb. Conține destule informații privind originea numelui (Anglia), distribuția pe țări (R. D. Congo - 68, India – 30, ... , Suedia – 17, ..), iclusiv cu o hartă etc . în Insulele Britanice se mai folosesc bom în galeză, boma în galică scoțiană, buama în irlandeză, bleaystan în manx etc. Încercați!

Există și un film cu titlul Bomb City, porecla orașului Amarillo din Texas, SUA. Filmul amertican a fost realizat în 2017 în regia lui Jameson Brooks, după scenariul lui Jameson Brooks and Sheldon R. Chick, cu Dave Davis în rolul principal.


Amarillo, Texas, „Bomb City”


Filmul se bazează pe moartea muzicianului punk de 19 ani Brian Deneke, crimă care a scos la iveală ciocnirea culturală dintre sportivii locali și comunitatea punk din Amarillo, Texas. Rezultatul procesului ulterioar în instanță a stârnit dezbateri asupra nedreptății din sistemul judiciar american, de care Trump a scăpat și se luptă cu lumea pe taxe de import.

Porecla Bomb City a orașului Amarillo se datorează instalațiilor de fabricație a focoaselor rachetelor strategice cu arme nucleare de acolo [Darling, Cary (February 1, 2018). "Anarchy in Amarillo: 'Bomb City' revisits the punks vs. jocks feud". Houston Chronicle. Accesat la 9 aprilie 2025].

Francezii au bombe, dar în Franța se mai folosesc bombe în normandă (Jersey), bomba în occitană, bonpe, bonme în picardă etc. Germanii au Bombe și Sprengstoff. În luxemburgheză există Bomm. Din franțuzescul bombe și din nemțescul Bombe a apărut numele de familie Bombe.

La https://venere.it/fr/la-signification-et-lhistoire-du-nom-de-famille-bombe/ este un raport al unei baze de date onomastice după interogarea privind existența numelui de familie Bombe. Sunt date informații privind originea și semnificația numelui de familie Bombe, „bombă”, care își are rădăcinile în particularitățile lingvistice și geografice.

Poate deriva dintr-un termen antic pentru obiecte sau elemente explozive, sugerând o activitate legată de fabricarea sau utilizarea explozivilor. Pe de altă parte, unele teorii susțin că acest nume ar putea avea și origini toponimice, referindu-se la locuri specifice în care ar fi locuit familiile cu acest nume. Oricare ar fi originea ei, Bombe prezintă o aură dinamică, asociată cu puterea și determinarea.


Bombe (Bombă) vă salută!


Rușii au bomba – бомба, iar pentru bomba de aviație aviabomba – авиабомба. Am găsit numele unui cuvânt derivat, Bombardir – Бомбардир (Bombardier) în rețelele de socializare, existent în Rusia și în Ucraina.


Бомбардир (Bombardier) vă salută!


Curioși sau nu despre bombe, dar precis iubitori de pace, despre care vorbesc cam puțini acum și se întrec în pregătirea de război, să fiți iubiți, că trebuiți, cuiva, cumva, cândva, undeva sau oriunde!


Fișierul în format pdf la: Jocuri de cuvinte - bombă.pdf


       Constantin Nițu