RESURSE INTERACTIVE GRATUITE PENTRU UZ DIDACTIC

26.09.2008

9 octombrie - Ziua Holocaustului

Ziua Holocaustului în România a fost stabilită printr-o hotârăre de guvern pentru a fi marcată în data de 9 octombrie, la recomandarea Comisiei internaţionale pentru studierea consecinţelor Holocaustului în România şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.



L'histoire d'Anne Frank est une histoire de vie parmi un million et demi d'histoires, celles des enfants juifs assassinés pendant la Shoah, ce site vous permettra non seulement de découvrir qui était Anne Frank mais aussi de s'informer sur la Shoah et la Seconde Guerre mondiale, en particuler en France
http://www.annefrankguide.net/fr-FR/index.asp







Descoperirea unei fotografii din 1939 care il reprezinta pe Peter Schiff, misteriosul "iubit" al micutei Anne Frank, unul din simbolurile Holocaustului, a pus capat unui mister care a dainuit zeci de ani. La data de 6 ianuarie 1944, Anne Frank scria in jurnalul ei ca imaginea baietelului este atat de vie, incat nu are nevoie de o fotografie care sa o ajute sa-si aminteasca de chipul lui.

























Timp de 60 de ani ani, nu s-a descoperit intr-adevar nici o fotografie a prietenului Annei, ceea ce a intrigat miile de cititori din intreaga lume care fusesera fermecati de celebrul ei jurnal. Insa acum, Earnst Michaelis, care are venerabila varsta de 81 de ani, a reusit sa-l identifice pe cel mai bun prieten al Annei, Peter Schiff, care in faimosul jurnal apare ca "Petel" sau "Peter", baiatul care o cucerise pe Anne. In ciuda faptului ca "Jurnalul Annei Frank" a devenit unul dintre cele mai citite jurnale din lume, fiind vandut in peste 35 de milioane de copii, chipul lui Peter a ramas un mister profund. Baiatul a intalnit-o pe Anne Frank la o scoala din Amsterdam in anul 1940. Cei doi au fost nedespartiti pe timpul verii, iar fetita a scris in jurnalul ei ca "Petel" e adorabil si ca "e innebunita dupa zambetul lui". Baiatul i-a oferit fetei un lantisor, iar ea s-a indragostit de el, o dragoste pura care a ajutat-o sa-si pastreze speranta in timpul ororilor celui de-Al Doilea Razboi Mondial cand ea si familia ei s-au ascuns pentru a evita deportarea.
























In timp ce statea ascunsa, Anne Frank a scris: "Unde as putea gasi ajutor? Nu pot decat sa traiesc si sa ma rog lui Dumnezeu ca, daca voi reusi vreodata sa ies de aici, drumurile mele sa se incruciseze cu cele ale lui Peter". Pana acum, nimeni nu stia cum arata Peter, insa Michaelis a descoperit recent poza colegului sau de scoala: "Pe cand eram copil, eram prieten foarte bun cu Peter" a povestit barbatul unei televiziuni americane. Ernst si Peter au devenit prieteni pe cand erau colegi de scoala in Berlin, pana cand razboiul i-a despartit, si cei doi baieti de 12 ani au luat-o fiecare pe alt drum. "Cand ne-am despartit in 1939, am facut schimb de fotografii, iar Peter mi-a scris pe spatele pozei <>..nu ne-am dat seama pe atunci ca era un gest pe care il faceau fetele, nu baietii" a mai povestit Michaelis, care a donat fotografia muzeului Anne Frank. Cei doi baieti nu s-au mai intalnit niciodata, Michaelis a fost trimis in Anglia, iar Peter a ajuns la Amsterdam, unde a cunoscut-o pe Anne Frank. Nu se mai stie nimic despre soarta lui Peter, Anne scriind in jurnal in 1944 ca "atunci cand m-am intors, Peter nu mai locuia la vechea adresa; s-a mutat cu un baiat mult mai mare, care probabil ca i-a spus ca eu eram doar un copil, pentru ca Peter nu a mai vrut sa ma vada. Il iubesc atat de mult ca nu pot face fata adevarului. Am continuat sa ma tin dupa el pana cand am realizat ca daca o sa o mai tin tot asa, lumea o sa creada ca sunt nebuna dupa baieti".
























La data de 4 august 1944, ascunzatoarea familiei Annei a fost descoperita, iar acestia au fost arestati si deportati la Auschwitz, o luna mai tarziu. Doar tatal Annei, Otto, a supravietuit si a publicat jurnalul fiicei sale. Potrivit oficialilor, Peter Schiff a murit la data de 31 mai 1945 la Auschwitz, la patru luni dupa eliberare, si la doar cateva luni de la moartea Annei Frank, care fusese mutata la Belsen unde se imbolnavise de tifos. Cei doi aveau pe atunci 18, respectiv, 16 ani.

SURSA :http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-27&id=233767

,,În ciuda tuturor lucrurilor tot mai cred că oamenii sunt cu adevărat buni la suflet''


,,Atâta timp cât poţi privi cerul fără teamă, ştii că eşti curat pe dinăuntru şi că vei fi din nou fericit. Şi atâta timp cât există această mulţumire interioară, mulţumirea pentru natură, Dumnezeu şi multe altele, atâta timp cât o porţi în tine, vei putea deveni din nou fericit. Poţi pierde totul: bogaţia, prestigiul, dar mulţumirea interioară poate fi doar ascunsă şi te va face, atâta timp cât trăieşti, din nou şi din nou fericit."
Anne Frank

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu