RESURSE INTERACTIVE GRATUITE PENTRU UZ DIDACTIC

14.09.2018

Personalități ale științei și tehnicii militare românești. Monografie vol.I (1918-2018)





La Editura AGIR București a apărut în 2018 lucrarea „Personalități ale științei și tehnicii militare românești. Monografie vol.I (1918-2018)”, sub coordonarea prof. univ. dr. ing. Russu Marius-Alexandru. Colectivul redactării monografiei este format din: prof. univ. dr. ing. Radu Mihai și prof. univ. dr. ing. Jula Nicolae (pentru domeniul radioelectronică, comunicații și informatică); prof. univ. dr. ing. Russu M.-A. și dr. ing. Lungeanu Ionel (pentru domeniul artilerie); prof. univ. dr. ing. Fuiorea Ion (pentru domeniul aviație); prof. univ. dr. ing. Samoilescu Gheorghe (pentru domeniul marină); prof. univ. dr. ing. Serediuc Corneliu și prof. univ. dr. ing. Răducanu Dan (pentru domeniul topogeodezie); dr. ing. Savu Ion (pentru domeniul chimie).


În „Cuvânt înainte”, președintele AGIR (Asociația Generală a Inginerilor din România), prof. univ. EUR Ing dr. ing. dipl. DHC Mihai Mihăiță scrie că „...nu trebuie să fii mare strateg pentru a înțelege căile prin care se poate apăra cel mai bine o națiune; în primul rând, printr-o forță militară bine instruită, bine înzestrată și motivată. În al doilea rând, prin crearea și exploatarea judicioasă a unei industrii naționale de apărare, capabilă să realizeze cât mai multe dintre produsele de care armata are nevoie.” Oamenii care realizează aceste eforturi trebuie remarcați.
Lucrarea încercă să popularizeze eforturile personale, realizările și experiența unor specialiști de excepție din corpul inginerilor și tehnicienilor militari, unii aflați încă în viață, iar alții trecuți la cele veșnice (poate în detașamentul tehnic al Raiului),  pe care, în acest an aniversar, românii trebuie să îi cunoască și poate chiar să îi omagieze, că au contribuit și ei la independența acestei nații!
Colectivul redacțional a depus eforturi demne de remarcat pentru culegerea de date și transformarea acestora în informații utile, cu învățăminte pentru orice cititor. Autorul principal explică în primul rând ce se înțelege prin „personalitate” și cum a procedat la alegerea colectivului de redactare, pentru a acoperi domeniile apărării naționale. Orice propunere asupra conținutului volumelor viitoare ar fi interesantă pentru autori. Colectivul a stabilit criteriile de selecție a personalităților, respectiv: funcția îndeplinită (științifică, tehnică, didactică și militară); activitatea desfășurată în exercitarea atribuțiilor funcției; aptitudini și însușiri deosebite; invenții și inovații brevetate sau certificate; teme de cercetare și proiecte finalizate; activitatea publicistică; titluri științifice sau premii interne sau internaționale; citări, ordine și medalii; calitatea de membru al unor organizații științifice și tehnice; recunoașterea internă și internațională.
Personalitățile sunt descrise în ordine alfabetică. Mulțumesc colectivului redacțional pentru introducerea mea în rândul acestor p0ersonalități. Dar acest lucru mă obligă să amintesc că nimeni nu poate face nimic de unul singur, gândindu-mă la cele scrise de Călinescu – „Sufletul meu are nevoie de sufletul celorlalți și toți trăim în lume!” Nu sunt un adept al „colectivismului”, dar e important și colectivul de oameni care a transpus în viață deciziile celor cu funcții de conducere în cercetare, în propiectare, în producție sau în învățământ. Mă gândesc aici și la tehnician, muncitor, conductor auto, operator calculator, mecanic-conductor, ooperator al unei instalații de lansare, cartograf, ochitor, inginer proiectant, asistent universitar, șef al unui laborator, laborant, tipograf ș.a.
Iar importanți sunt și cei care ți-au dat viață și te-au adus la vârsta școlii, învățătorii și profesorii care te-au apreciat sau te-au muștruluit, părinții care au colaborat bine cu ei și te-au certat tot pe tine dacă te-au muștruluit dascălii, colegii care te-au încurajat, ți-au cerut sau ți-au dat ajutorul, subordonații, colegii, elevii sau studenții care ți-au spus „verde în față” când ai făcut bine sau nu și care ți-au rămas prieteni chiar și doar pe rețelele de socializare.

Gl. bg. (r.) prof. univ. dr. ing. Nițu Constantin







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu