RESURSE INTERACTIVE GRATUITE PENTRU UZ DIDACTIC

03.07.2025

Jocuri de cuvinte - caniculă

 


        Jocuri de cuvinte - caniculă

          Geografie lingvistică



          Caniculă


          Motto: „Îndrăgostiții sunt pietoni ai aerului.” (Nichita Stănescu)


Știți toți ce este canicula, că o percepeți cu toate simțurile. Este căldura dogoritoare specifică zilelor calde de vară, su sinonimele arșiță, năduf, zăpușeală. Dar e și perioada în care steaua Sirius răsare și apune odată cu Soarele (22 iulie – 23 august). Și în această perioadă e cel mai cald în emisfera noastră, boreală!

Am moștenit cuvântul din cuvântul francez canicule, „Steaua Câinele; zilele stelei Câinele”, din latinescul Canīcula (nume propriu) sau canicula, „cățel, pui”, din canis, „câine”, + -ula, sufix. Cuvântul francez este un dublet al lui chenille. Steaua Sirius se numește și Câinele Mare (Canis Majoris).

Reluând, bogăția limbii române se remarcă prin sinonimele: val de căldură (arșiță, călduri, dogoare, dogoreală, fierbințeală, înăbușeală, năbușeală, năduf, nădușeală, pârjol, pojar, toropeală, zăduf, zăpușeală); (livrescul) torpoare; (popularele) arsură, vipie; (regionalismele) buhoare, cocăt, crăpăt, năplăială, pâclă, prepăt, prigoare, puhăială, zăpuc; (în Banat) arsoare, pripeală; (în Banat și Transilvania) friptoare; (în Oltenia) japsă; (învechite) ars, pripec; (figurat) cuptor, jar și ne oprim aici. Iată că zăduf e moștenit din bulgărescul задух (zaduh), din proto-slavicul *zaduxъ, „prescurtare a lui suflare, încălzire”, din *za- +‎ *, „suflare, încălzire”.

Englezii au canicule sau dog days pentru zilele Câinelui și heatwave pentru caniculă, de interes pentru noi. Vecinii unguri au kánikula, cu sinonimele forróság, hőhullám, hőség, meleg.




          În câteva limbi se traduce prin:


arabă: قيظ qayDh

bretonă: Gor m

cehă: vedro, horko, pařák, parno

chineză: 三伏 (sānfú)

coreană: 폭염 (暴炎) pogyeom

croată: pripeka

daneză: hedebølge

daneză: hundedage

ebraică: שרב sharave m

engleză: dog days, heat wave, swelter

esperanto : varmego, hundsezono, somera varmego

feroeză: hundadagar

finlandeză: helle, mätäkuu

franceză: canicule

germană: Hitzewelle f, Hitze f, Hundstage m pl, Gluthitze f, Affenhitze f

greacă: καύσωνας

ido: kanikulo

indoneziană: gelombang panas

italiană: canicola, solleone n

japoneză: 猛暑 (ja) mōsho, 熱波 neppa, 酷暑 kokusho

neerlandeză: hondsdagen, hittegolf

poloneză: kanikuła, upał

portugheză: canícula, onda de calor

română: caniculă

rusă: жара (žara), мёртвый сезон (mjórtvyj sezón, „sezon mort”), знойные летние дни (znójnyje létnije dni)

spaniolă: canícula, bochorno

suedeză: värmebölja

ucraineană: спека (speka)


Scriitorii români au scris despre caniculă, arșiță, zăduf, zăpușală și alte sinonime. Șăineanu definea cuântul caniculă: „1. nume dat stelei Siriu din constelațiunea Câinelui; 2. epoca anului când această stea răsare și apune odată cu soarele; 3. timpul celor mai mari călduri.” sursa: Șăineanu, ed. VI (1929).

Scriban dădea definiția pentru canículă „(lat. canicula, cățea, d. canis, câne, cățea). Astr. Numele constelațiuniĭ Câneluĭ Mare. Epoca când ĭa răsare și apune odată cu soarele și când e foarte cald (22 Ĭuliŭ – 22 Aŭg.). Fig. Arșiță: ce caniculă!” sursa: Scriban (1939).





Despre arșiță au scris Sadoveanu („Abia ne tragem sufletul de arșiță și pulbere.”), Sandu-Aldea („O adiere ușoară trecea prin foile de porumb răsucite de arșiță și străbătea tot lanul, înfiorându-l.”), Creangă („Dar bine, spânule, de ce te apuci? Nu vezi că pe aici e mare lipsă de apă? Și pe arșița asta o să ne uscăm de sete?”), Eminescu („În arșița cea dogoritoare a zilei văzu... un țințari zvârcolindu-să în nisipul cel fierbinte.”), Camil Petrescu la figurat („[Bălcescu:] O, cuvânt fără seamăn «frate», cum cazi tu în urechea mea, în munții aceștia, dincolo și dincolo de alți munți... Câtă răcoare aduci tu în arșița pribegiei mele.”) și nalții.





Despre zăpușeală au scris Zaharia Stancu („Vara te simți mai bine. Pământul e rece, nu te supără prea mult zăpușeala.”), Camil Petrescu („Nădușise rău, că era zăpușeală.”) și Rebreanu („Zăpușeala ce plutește în văzduh țese o tăcere năbușitoare.”).

Despre zăduf aub scris Stănoiu („Odată ne pomenim cu el în toiul verii, când era zăduful mai mare, că vine la vecernie îmbrăcat cu două blăni.”), Delavrancea – fost primar al capitalei („Banii – când e zăduf – ți-aduc reveneală... cînd ți-e frig, îți țin de cald.”), Slavici („Era mare secetă, nesuferită arșiță, greu zăduf.”). Despre dogoreală au scris Călugăru „De sus, din cerul de o ștearsă albăstrime, în loc să cadă ploaia răcoritoare, se revărsaseră, ca din butii fără fund, arșiță, dogoreală.”) și Brăescu („Sub dogoreala unui soare orbitor de lumină, se prăjește, întins a lene, de-a lungul Dunării albastre, orășelul X.”).

Despre căldură au scris Coșbuc („Și e liniște pe dealuri.../ Dorm și-arinii de pe maluri/ Și căldura valuri-valuri/ Se revarsă.”), Vlahuță („Era o căldură nesuferită în ziua aceea.”), Creangă („Gerilă se întindea de căldură.”), cuplul lingvistic Jarnik-Bîrseanu („Lucea luna cu lumina/ Și soarele cu căldura.”) și tot poetic Veronica Porumbacu („Avea în glas căldura-amiezii;/ De viață mult îi era dor.”).

Oltean, Tudor Gheorghe, fără a se gândi la canicula sau zăpușeala de mai sus, nici la coniacul lui Macron și al lui Nicușor ca aperitiv și la rachetele Mistral, ci la năravul politicienilor de a fura, se referă doar la Bărăgan, câmpie din Muntenia, șes întins cu caracter de stepă, cu îndemnul său de a nu se mai fura: „Doamne, dă, dacă se poate/ Să nu fure nimeni niciun an/ Și-n această țară cu de toate/ Și vom face Rai din Bărăgan!” Despre căldura feminină din Ardeal îl lasă pe profesorul Ioan Bocșa să povestească boala lui pentru Ana! Că zorile se varsă și puiul fript de Ana s-a mâncat seara! Vine ziua de vară cu zăpușala de la amiază.



Ascultați ce ascultam eu pe timp de carantină: https://webdidacticanova.blogspot.com/2020/04/muzica-buna-pe-timp-de-carantina.html. E muzica tinereții noastre, chiar dacă eram „socialiști” cu ierni geroase și veri cu caniculă! Citiți că cei din consiliul de administrație al noii fabrici de pulberi, despre care am scris, și-au mărit salariile de 12 ori! Săracă țară! Și erau 17. I-au redus Bolojan la 5 și cu maxim 5.000 de lei pe lună! Ce boală „capitalistă” pe

țară! Ba s-a promis că vom da și gratis altora pulberile nefabricate încă! invit la o mămăligă! O puteți mânca cu orice! Poftă fie!

https://webdidacticanova.blogspot.com/2020/01/jocuri-de-cuvinte-mamaliga-geografie.html. Merge și cu friptura! Chiar și pe caniculă!


Amatori sau nu de caniculă sau zăduf, să fiți iubiți!

CN



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu