Jocuri de cuvinte – somelier
Geografie lingvistică
Somelier
Motto: „Îndrăgostiții sunt pietoni ai aerului.” (Nichita Stănescu
Am scris despre vin, țuică sau șampanie, în sticle necesită și dop, dar și despre butoi, căruia i se dă cep! La cramă și în restaurante există și somelier. Somelierul este o persoană responsabilă cu administrarea și servirea vinurilor (prin extensiune a oricărui tip de băutură alcoolică) într-un restaurant sau o cramă.
Sinonime vechi în română sunt chelar și pivnicer, Prin vii și crame este lucrătorul responsabil cu îngrijirea procesului de fabricație a vinului. L-am moștenit din franțuzescul sommelier, împrumutat identic și în limba engleză, sommelier.
Englezii definesc sommelier sau sinonimul său wine steward (îndrumător de vinuri) persoana care organizează întregul program al unui restaurant de consum al vinurilor, de la degustare la asocierea vinurilor cu diferite meniuri, recomandând bucătarilor ce meniuri să pregătească din carne, fructe de mare, pește etc., păstrând nuanțele și locul în top al restaurantului resperctiv care își ia vinurile renumite de la crame cunoscute.
Somelier, care recomandă vinul, îl dă spre degustare, îl servește
Așa că noi, englezii și alții am împrumutat cuvântul din franțuzescul sommelier (original 0 persoană cu sarcina mijloacelor de a „împoacheta” și căra vinul”), de la somme, „împacheta, îmbutelia”, + -ier, sufix de formare a numelor de ocupații. somme venind de la vulgarul latin *sauma, de la latinescul sagma („împachetare”). Englezii mai folosesc și prescurtarea somm (familiar), dar și wine server (cel ce servește vinul) sau wine waiter (chelner de vinuri)
În câteva limbi sunt cuvintele:
chelar în română;
escanciador m în spaniolă, escanção m în portugheză;
kiper m în poloneză;
kjallarameistari m în islandeză;
oinochóos - οινοχόος m în greacă;
pivnicer în română;
shìjiǔshī - 侍酒師 / 侍酒师 în chineză;
somelʹjé - сомелье́ m în rusă și m în ucraineană;
somelie - սոմելիե în armeană;
somelier m în română;
someliero în esperanto;
someullie - 소믈리에 în coreeană;
sommelieeri în finlandeză;
Sommelier m în germană, sommelier în italiană, maghiară, portugheză, suedeză, fgranceză, neerlandeză, poloneză și catalană;
somurie - ソムリエ în japoneză;
sumiller m în spaniolă;
şarap garsonu în turcă;
vinkelner m în norvegiană;
vinkypare în suedeză;
víntænari m în feroeză;
Weinkellner m în germană;
wijnkelner m în neerlandeză.
Noi mai avem, cum am scris mai sus, chelar și pivnicer, Chelarul era de fapt o persoană care deținea cheile cămării sau pivniței și care administra proviziile unei gospodării boierești. E sinonim cu pivnicer, Chelar e moștenit vechiul slavon kelarŭ. Npivnicerul supraveghea o pivniță de vinuri (derivat din pivniță + -er, pivniță derivat din vechiul slavon pivĭnica).
Amintim și de cramă, locul de muncă al somelierului, o clădire la o vie, unde se tescuiesc strugurii, se prepară vinul și se depozitează uneltele de lucru. Acum este și un local în care se consumă băuturi alcoolice, preparate culinare etc. într-un cadru rustic. Am moștenit cramă sârbo-croatul krama. Eblezii o numesc wine cellar!
Scriitorii români au scris despre cramă, precum Dan Deșliu („Va fi o toamnă grasă.../ Și butii pântecoase s-or grămădi la cramă,/ Și cîntece voioase vor crește din norod.”), Dumitru Botez („Ușa mare de la cramă/ Este scoasă din țâțâni,/ Că-i în toi cules de poamă/ De vreo două săptămâni.”), Creangă („Mă răped în cramă s-aduc și un cofăiel de vin.”) și Teodorescu („D-aș mai trăi pîn’ la toamnă.../ Să mă plimb din cramă-n cramă.../ Să beau must de poamă coarnă.”). Ultima poezie a devent și cântec, aici cântat de Felicia Georgescu. Eu o prefer pe Ioana Radu.
Orice cramă se află într-o vie, numele unei parcele de teren plantată cu viță, adică o plantație de viță. Vie este moștenit din latinescul vinea. Despre vie asu scris Ion Creangă („Casa bătrânească cu toată pojijia ei, o vie cu livadă frumoasă, vite și multe păseri alcătuiau gospodăria babei.”), Beldiceanu („Cântă cucu-n deal la vie, Inima ca să-mi învie.”), Negruzzi („Nu mi-au venit încă buțile cu vin de la viile din jos.”), din nou Creangă („Vița de vie tot învie,/ Iară vița de boz, tot răgoz.”), Alecsandri („Să trăiască moș Noe, cel care-o discoperit via!”), cuplul lingvistic ceho-român Jarnik-Bîrseanu („Bine-a zis frunza de vie/ Că dragostea nu-i moșie.”).
Obiectul somelierului, unealta lui de lucru
Turnătorie! Se toarnă între ei!
Oltean, Tudor Gheorghe, fără a se gândi la chelneri, vinuri, butoaie și canea sau cana, la zăpușeala verii, nici la coniacul lui Macron și al lui Nicușor ca aperitiv la rachetele Mistral, ci la năravul politicienilor de a fura, se referă doar la Bărăgan, câmpie din Muntenia, șes întins cu caracter de stepă, cu îndemnul său de a nu se mai fura: „Doamne, dă, dacă se poate/ Să nu fure nimeni niciun an/ Și-n această țară cu de toate/ Și vom face Rai din Bărăgan!” Despre căldura feminină din Ardeal îl lasă pe profesorul Ioan Bocșa să povestească boala lui pentru Ana! Că zorile se varsă și puiul fript de Ana s-a mâncat seara! S-a băut și sticla de vin la care s-a folosit tirbușonul. Fără chelner! Vine ziua de vară cu zăpușala de la amiază.
Ascultați ce ascultam eu pe timp de carantină, departe de chelneri.
La
fiecare solist sunt cca 60 de melodii !
1) Elvis
Presley
2) Roy
Orbison
3) Beatles
4) Abba
5) Bee
Gees
6) Michael
Jackson
7) John
Lennon
8) Celine
Dion
9) Frank
Sinatra 10)
Creedence
Clearwater Revival 11)
Julio
Iglesias 12)
Queen 13)
Neil
Diamond 14)
Paul
Mccartney 15)
Rolling
Stones 16)
Pink
Floyd 17)
Bruce
Springsteen 18)
Elton
John 19)
U2 20)
George
Harrison 21)
Cliff
Richard 22)
Tina
Turner 23)
Bob
Marley 24)
Andrea
Bocelli 25)
Dire
Straits 26)
Barbra
Streisand 27)
Eagles 28)
Madonna 29)
Simon
& Garfunkel 30)
Ac/Dc 31)
Bob
Dylan 32)
Dean
Martin 33)
Andr?
Hazes 34)
Tom
Jones 35)
Eric
Clapton 36)
John
Denver 37)
Eros
Ramazzotti 38)
Deep
Purple 39)
Led
Zeppelin 40)
Rod
Stewart 41)
Status
Quo 42)
Louis
Armstrong 43)
Fleetwood
Mac 44)
Bryan
Adams 45)
Jimi
Hendrix 46)
Barry
White 47)
Nat
King Cole 48)
Santana 49)
Michael
Buble 50)
Gipsy
Kings 51)
David
Bowie 52)
Adriano
Celentano 53)
Robbie
Williams 54)
Charles
Aznavour 55)
Metallica 56)
Doors 57)
Shakira 58)
Beach
Boys 59)
Cat
Stevens 60)
Bon
Jovi 61)
Ub40 62)
Joe
Cocker 63)
Whitney
Houston 64)
Phil
Collins 65)
Enrique
Iglesias 66)
Ricky
Martin 67)
Ray
Charles 68)
K3 69)
Zz
Top 70)
Van
Morrison 71)
Ringo
Starr 72)
Stevie
Wonder 73)
Gloria
Estefan 74)
Supertramp 75)
Jethro
Tull 76)
Black
Sabbath 77)
Marco
Borsato 78)
Guns
N? Roses 79)
Neil
Young 80)
Chuck
Berry 81)
Billy
Joel 82)
Sting 83)
Kinks 84)
R.e.m. 85)
Laura
Pausini 86)
Genesis 87)
Who 88)
Monkees 89)
Animals 90)
Simple
Minds 91)
Prince 92)
Aretha
Franklin 93)
B.b.
King 94)
Iron
Maiden 95)
Pearl
Jam 96)
Christina
Aguilera 97)
Alice
Cooper 98)
Depeche
Mode 99)
Nirvana100)
Gary Moore. AUDIȚIE
PLĂCUTĂ!
E muzica tinereții noastre, chiar dacă eram „socialiști” cu ierni geroase și veri cu caniculă! Citiți că cei din consiliul de administrație al noii fabrici de pulberi, despre care am scris, și-au mărit salariile de 12 ori! Săracă țară! Și erau 17. I-au redus Bolojan la 5 și cu maxim 5.000 de lei pe lună! Ce boală „capitalistă” pe țară unde și Isărescu are o cramă și vii! Ba s-a promis că vom da și gratis altora pulberile nefabricate încă! Vă invit la o mămăligă! O puteți mânca cu orice! Poftă fie! Folosim și vin la butoiul cu (cana) canea! Vin murfatlar, că nu vin turcii!
Brrrr! Ger! A venit Moș Gerilă, la ei Dedi Maroz!
https://webdidacticanova.blogspot.com/2020/01/jocuri-de-cuvinte-mamaliga-geografie.html. Merge și cu friptura! Chiar și pe caniculă!
Amatori sau nu de restaurant, cârciumă și de chelneri, să fiți iubiți!
CN
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu