RESURSE INTERACTIVE GRATUITE PENTRU UZ DIDACTIC

24.05.2024

Jocuri de cuvinte - tanc

  

 

Jocuri de cuvinte - tanc

Geografie lingvistică


           Tancul 

          Moto: „Ca militar de carieră,/ Trăiesc în mediul cel mai bun,/ Că soacra-i tanc şi socru-i tun,/ Iar fata lor... mitralieră!” (De ziua artileriei, de Petru Ioan Gârda) 


          După absolvirea liceului militar Ștefan cel Mare, devenind eu artilerist după licențierea în școala militară de ofițeri de artilerie din Sibiu, am scris multe și mărunte despre cuvântul și arma tun (https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-tun), cu referiri și la armamentele de artilerie de acum ale Rusiei. Din trei clase de artileriști, după anul al doilea elevii unei întregi clase au fost mutați la școala militară de ofițeri de tancuri, ca și cei ai unei clase de infanteriști. Așa că Nicu Predonescu, Giltsch Rolf, Adrian Erbiceanu, Mihai Ursulescu, Vlad Mereuță și alții au luat drumul spre Pitești, devenind colegi cu alt coleg al meu de clasă din liceul militar, Abduramam Selim Gihan. Voi reveni la ei. 

Tanc

          Tancul este o mașină de luptă blindată, înzestrată cu tunuri, lansatoare de rachete, mitraliere etc., instalate în turelă și în partea din față a vehiculului, cu roțile montate pe șenile, care poate străbate terenuri accidentate. De regulă tancul poate fi și amfibiu, putându-se deplasa și pe sub apă. 

          Lăsăm la o parte alte tancuri rezervoare din metal folosite pentru depozitarea sau transportarea lichidelor, vehiculul înzestrat cu un astfel de rezervor, tancul petrolier pentru transportul petrolului sau al derivatelor lui. Că am renunțat și la tancul de developare, cutia de plastic de construcție specială, în care se developau sau poate se mai developează filme fotografice. 

          Rămânem la armată! Ne obligă evenimentele... DEX '09 (2009) și celelalte dicționare dau etimologia: „din fr. tank, germ. Tank”. De oriunde l-am fi moștenit, cuvântul tanc a fost împrumutat în final din cuvântul englez tank, derivat din cuvântul portughez tanque, „tanc, container pentru lichid”, originar din denumirea indiană pentru un rezervor sau bazin artificial mare de apă, de exemplu ṭā̃kī - ટાંકી în gujarati sau ṭākī - टाकी în marathi. În sensul de vehicul înarmat, a fost atestat în 1915, prototipurile semănau cu cisternele de transportat apă, așa că a fost folosit acelaș cuvânt pentru noua descoperire. Scriban ne lămurea încă din 1939 originea: „Cuvântul tanc a fost dat după numele ingineruluĭ englez Tom Tanc Burral, care a inventat un mecanism prin care mașinile agricole înving micile accidente ale terenului arat. 

          Gândindu-se la aceste mașinĭ, lucrătorii din Tethford, în comitatul Norfolk, Anglia, au dat numele de tanc automobilului cuirasat pe care l-a inventat căpitanul de artilerie Bentley, tot englez, mort în 1939, pe când călătorea prin regiunile sălbatice ale Africii” [Scriban (1939)]. Parțial adevărat! În enciclopedia britanică se scrie: „Britanicii au dezvoltat tancurile în timpul primului război mondial pentru a satisface nevoia unui vehicul de asalt blindat care ar putea traversa terenul noroios și denivelat al zonei de luptă de tranșee. Tancurile au fost folosite prima dată în bătălia de pe Somme (1916).”


           În diferite limbi cuvintele corespondente sunt:

 

árma máchis - άρμα μάχης în greacă;

bländ în volapük;

carri de combat, charri de combat în occitană, carro de combate în galiciană, portugheză și spaniolă, char de combat în franceză, carro armato în italiană, carrus armatus în latină, carro armato, carro blindato în italiană, char, char d'assaut în franceză;

čoug în sileziană, czołg în poloneză;

dabbāba - دَبَّابَة în arabă;

dmag 'khor – དམག་འཁོར în dzongkha;

gerra-gurdi în bas;

harckocsi în maghiară;

jeoncha - 전차 (戰車), taengkeu - 탱크 în coreană;

Kampfpanzer în germană;

kampvogn în daneză;

10968218697?profile=RESIZE_710x

C uvântul tanc în câteva limbi

 

kavaca tāṅki - கவச தாங்கி în tamilă;

kereta kebal în malai;

kifaru în swahili;

müňzek în turcmenă;

pancer în sorabă de jos, pansarfordon, pansarvagn în suedeză, panssari, panssarivaunu în finlandeză, Panzer în germană și în luxemburgheză (din medievalul germanic panzer, panzier, din vechiul francez panciere, „armură pentru a proteja burta”, de la pance, „armură, burtă” (comparați cu medievalul latin panceria, pancerium), din latinescul pantex, „cuirasă, burtă”), panzer în engleză (atestat în 1940 din germanicul Panzer), franceză (vezi „panzer”, în Trésor de la langue française informatisé [Tezaurul digitalizat al limbii franceze], 2012), română etc.;

raṇagāḍā - रणगाडा în maráthi;

rót tăng - รถถัง în thai;

sensha - 戦車 (せんしゃ) în japoneză;

skriðdreki în islandeză, stridsvagn în suedeză, stridsvogn în norvegiană, stríðsvognur în feroeză;

soomusmasin în estonă;

taaŋka - тааҥка în iakută;

ṭaink - ٹینک în urdu, ṭaink – टैंक în hindusă, tanc în catalană, irlandeză, occitană, romanșă, română și velșă, tank - танк în bașchiră, bielorusă, bulgară, buriată, cazahă, cecenă, chirghiză sau kârgâză, ciuvașă, iakută, kumică, lezgină, mari, mongolă, osetă, rusă, rusină, tătară, ucraineană, tank - տանկ în armeană, tank - טאנק în idiș, Tank în germană, tank în albaneză, azeră, cehă, daneză, engleză, estonă, franceză, frizonă, haitiană, indoneziană, interlingua, kurdă, maghiară, malai, neerlandeză, poloneză, slovacă, slovenă, sorabă de sus, suedeză, turcă, turcmenă, uzbecă și valonă, tan'k – τανκ în greacă, tanka - تانكا în uigură, tankas în lituaniană, tǎnkè - 坦克, tǎnkèchē - 坦克車, 坦克车 în chineză, thán-khek - 坦克, thih-khak-chhia - 鐵殼車, 铁壳车 în chineză min nan, ṭanḳi - ტანკი în gruzină, tanki în groenlandeză și în quechua, tankki în finlandeză, tanko în esperanto, tankoo în ido, Tanks în luxemburgheză, tanks în jamaicană, letonă, norvegiană și samogitiană, tankur în islandeză, tanq - טנק în ebraică, tanque în galiciană, portugheză și spaniolă, tânk - تانک în persană, tengk - ཏེངཀ în dzongkha, tenk - тенк în macedoneană, sârbă și sârbo-croată, tenk în bosniacă și în croată, tenkk în afrikaans, ṭêṅk - ট্যাংক în bengaleză, thang – ຖັງ, lot thang - ລົດຖັງ în laoțiană, tonk - тонк în tadjică;

tang.ka: - တင့်ကား în birmaneză;

tangi în swahili, tangke în ilocano și e în warai;

xe tăng în vietnameză;

umar în irlandeză.

 

 

 

          Scrieri despre tancuri

 

         Moto: „Ca la noi, la bietul rus/ Comunismul a apus/ Şi s-a dus totul pe copcă.../ Dă un tanc... pe-un «plin» de votcă...” (Criza din Rusia, de Constantin Enescu, 24 decembrie 2011)

 

          Despre vehiculul militar blindat și înarmat creat și pe meleaguri geto-pontice a scris Sadoveanu („Prefectul dorește să vadă cu ochii săi tancul pe care l-a montat meșterul Rafailă.”). Camil Petrescu folosește tancul ca comparație pentru un om greoi („Se ridică și el, pătrat, mișcîndu-se ca un tanc printre ceilalți”).

          Francezii au sinonimele tank, char d’assaut, char de combat. Tank e împrumutat din englezescul tank, „rezervor (la origine)”. Și cuvântul char înseamnă inițial în franceză tot rezervor, așa că putem traduce char d’assaut și char de combat ca „tanc de asalt” și „tanc de luptă”.

          Ziarul de sud-vest, ediția Charente-Maritime din 20 august 2022, scria: „În schimb, Kremlinul nu comentează sprijinul turcesc pentru Ucraina. Cu toate acestea, acest sprijin include livrarea la Kiev a echipamentelor militare, inclusiv a celebrelor drone armate Barayktar, care au provocat daune din 24 februarie în coloanele tancurilor rusești.” (En retour, le Kremlin ne commente pas le soutien turc à l’Ukraine. Or, celui-ci inclut la livraison à Kiev de matériel militaire, dont les célèbres drones armés Barayktar, qui ont fait des dégâts depuis le 24 février dans les colonnes de tanks russes. [journal Sud-Ouest, édition Charente-Maritime / Charente, 20 août 2022, page 4]).

          În romanul Era la Leningrad de Alexandru Ceakovski (Алекса́ндр Бори́сович Чако́вский), tradus din rusă de Julia și Georges Soria în 1951 se scria: „Mi-a spus că tancurile au spart liniile de apărare germane și au început un raid în spatele liniilor inamice. (Il me dit que les tanks avaient percé les lignes de défense allemandes et avaient entrepris un raid à l’arrière des lignes ennemies. [Alexandre TchakovskiC’était à Léningrad, traduit du russe par Julia et Georges Soria, 1951]).

          Ca să nu fim străini de char de combat, iată ce scria ziarul electronic nicematin.fr, la 21 aprilie 2022: „Ucraina va primi «în zilele următoare» arme grele, inclusiv tancuri de luptă, de la partenerii est-europeni pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă, a declarat joi ministrul german al apărării.” (L'Ukraine va recevoir "dans les prochains jours" des armes lourdes, dont des chars de combat, de la part des partenaires est-européens pour l'aider à contrer l'offensive russe, a déclaré jeudi la ministre de la Défense allemande. [L'Ukraine va recevoir prochainement des armes lourdes et des chars de combat de pays européens, nicematin.fr, 21 avril 2022]). Ce de fier vechi vor avea ucrainenii!

          Germanii folosesc sinonimele Tank, Panzer și Kampfpanzer. Au împrumutat Tank în secolul al XVIII-lea din englezescul tank, rezervor”, derivând din hindusul tānkh „rezervor de apă”. În 1915 cuvântul a fost aplicat vehiculelor blindate, ale căror componente au fost declarate componente ale „rezervoarelor de benzină” din motive de secret.

          Analizând lingvistica militară, în primul război mondial, în Oglinda limbii - Spiegel der Sprache, Horst Dieter Schlosser scria: „Efectul psihologic asupra soldaților germani a fost inițial mai mare decât valoarea de luptă a primelor tancuri”. (Die psychologische Wirkung auf die deutschen Soldaten war zunächst freilich größer als der Kampfwert der frühen Tanks. [Horst Dieter Schlosser: Der Erste Weltkrieg im Spiegel der Sprache. In: Der Sprachdienst. Nummer Heft 2, 2014, Seite 43-50, Zitat Seite 46]).

          Nemții au creat cuvântul Panzer, moștenit din medievalele germanice panzer, panzier, derivate din vechiul francez pancier „armură pentru a proteja burta, cuirasă”, de la pance, „burtă” (comparați cu medievalul latin panceria, pancerium), din latinescul pantex „piept, burtă”. Desigur, se referea la blindaj!

10967766696?profile=RESIZE_400x

Panzer - Rüstung (Cuirasă – armură)

 

10967767294?profile=RESIZE_400x

 Ein Panzer

 

          Nemții scriu mult despre tancuri, despre panțerele lor. Christian Graf von Krockow, în Ora femeilor, un raport din Pomerania 1944 până în 1947, scria bazat pe o poveste de Libussa Fritz-Krockow: Probabil că au fost capturați de detașamentul de cavalerie care a urmat primele tancuri.” (Wahrscheinlich hat schon die Kavallerieabteilung sie beschlagnahmt, die auf die ersten Panzer folgte.“ [Christian Graf von Krockow: Die Stunde der Frauen. Bericht aus Pommern 1944 bis 1947. Nach einer Erzählung von Libussa Fritz-Krockow. 11. Auflage. Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart/München  2000,  ISBN 3-421-06396-6, Seite 68. Erstauflage 1988]).

          Thomas Amos scria cum s-a terminat războiul într-o localitate germană: „Războiul s-a încheiat la Kirchhorst cu sosirea tancurilor americane dimineața devreme în ziua de 11 aprilie 1945.” (Mit den in der Frühe des 11. April 1945 einfahrenden amerikanischen  Panzern ist in Kirchhorst der Krieg zu Ende. [Thomas Amos: Ernst Jünger. Rowohlt, Reinbek 2011, ISBN 978-3-499-50715-1, Seite  114]).
Mulțumirile ucrainenilor (SLAVA!)

 

 

 

 

          Tancuri pentru ucraineni

 

         Moto: „Un ghiocel s-a cam grăbit/ Să spargă stratul de zăpadă/ Şi s-a crucit de ce-a zărit:/ Un tanc, o puşcă, o grenadă...!” (Dezamăgire, de Liviu Sergiu Manolache)

 

         Înainte de a aborda problema, să vedem care sunt cele mai bune 10 tancuri din lume. Rețeaua Internet și sursele noastre conțin destule informații referitoare la această armă, inclusiv diverse clasificări sau topuri cu tancurile fabricate în diferite țări. La adresa https://engineerine.com/top-10-tanks/ sunt date primele 10 tancuri performante din lume.

 

Tabelul 1. Cele mai performante 10 tancuri din lume

Locul în lume, denumire și țara

Video de prezentare

1- M1A2 AbramsSUA

https://www.youtube.com/watch?v=NpRmqv99DuM

2- T-14 Armata – Rusia

https://www.youtube.com/watch?v=SSVx-v3-A-w

3- Merkava Mk.4 – Israel

https://www.youtube.com/watch?v=zuXeV-PIwe8

4- VT4 (MBT-3000) – China

https://www.youtube.com/watch?v=Tt0wiRBWsIA

5- Leclerc – Franța

https://www.youtube.com/watch?v=zTHCVTjYE2s

6- Challenger 2UK

https://www.youtube.com/watch?v=LwzkKICutJA

7- K2 Black Panther – South Korea

https://www.youtube.com/watch?v=sEzrPN-Wmy8

8- Leopard 2A7+ – Germania

https://www.youtube.com/watch?v=plig-9dBb3Q

9- T-90MS – Rusia

https://www.youtube.com/watch?v=J_n2Go4ERH8

10- Type 10 (TK-X) – Japonia

https://www.youtube.com/watch?v=iJZqMxYIUi8

 


 

          Tancul Abrams

 

          Moto: Dumnezeu a inventat războiul ca să-i învețe pe americani geografie.(Mark Twain)

 

         Se zice că SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ față de modelul anterior M1A1. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat că SUA vor trimite Ucrainei versiunea M1A2 a tancului Abrams. Ea a spus că SUA nu au aceste tancuri disponibile în exces în stocurile americane” și că va dura luni pentru a transfera” tancurile în Ucraina.

10967772452?profile=RESIZE_710x

Tancul Abrams

 

         Tanc principal de luptă din generația a treia, cu numele generalului Creighton Abrams, fostul șef al statului major al armatei americane și comandant al forțelor militare americane din Vietnam din 1968 până în 1972. Este foarte bine înarmat, cu un blindaj greu și cu o mobilitate mare, conceput pentru războiul modern.

         Utilizează o puternică turbină cu gaz, are un blindaj compozit sofisticat și, pentru protecție, depozitarea muniției se face într-un compartiment separat de cel al echipajului. Cântărește 62 de tone.

         M1 Abrams a intrat în dotarea armatei americane în anul 1980, după modelul M60. Tancul a fost folosit mai bine de un deceniu alături de modelul îmbunătățit M60A3 (apărut în 1978). M1 Abrams este acum tancul principal de luptă al armatei terestre și al infanteriei marine americane, al armatelor Egiptului, Kuweitului, Arabiei Saudite, Australiei și Irakului (din 2010).

         Va fi folosit până în anii 2050, cu o durată de exploatare de aproape 70 de ani. Trei versiuni ale tancului M1 Abrams au fost dezvoltate, M1 (modelul original), M1A1 și M1A2. O versiune îmbunătățită, M1A3, este în faza de proiectare.

         M1A2 are un blindaj compozit întărit cu uraniu sărăcit, un tun principal cu țeava lisă L/44 M256A1 calibrul 120 mm (unitatea de foc e de 42 proiectile). Încărcarea se face automat. Are o viteză maximă de 67 km/h pe șosea și 40 km/h în teren și un motor cu turbină cu gaze Honeywell AGT1500C.

         Se spune că diferența dintre M1A1 Abrams și M1A2 Abrams este dată de digitalizare, adică, pe înțelesul tuturor, ca diferența între un vechi telefon cu disc și un telefon mobil inteligent (după generalul în retragere Robert Abrams, fostul comandant al Forțelor SUA din Coreea, fiul celui care a dat numele acestor tancuri, Creighton Abrams, comandantul forțelor militare americane din Vietnam din 1968 până în 1972 (retragere despre care noi am scris, vezi la https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-taliban, când am scris și despre retragerea din Afganistan).

         Președintele Biden a anunțat că vor fi trimise în Ucraina 31 de tancuri Abrams, după zile de dicuții între SUA și aliații săi. Șeful de achiziții al armatei, Doug Bush, a declarat că decizia este încă în deliberare ce tanc să dea, dar nu va fi ultimul tip de blindaj.

         Se spune că pe lângă partea digitală, versiunea mai nouă a tancului, M1A1, este „semnificativ” mai letală decât a lui A1. Dacă înainte doar trăgătorul avea un vizor termic, acum are și comandantul tancului unul, permițându-le să ajute la scanarea sau baleierea terenului și identificarea țintelor.

         Sistemul digital permite echipajului tancului să efectueze diagnostice la bord, în loc să aștepte ca mecanicii să efectueze teste pentru a determina orice probleme care apar. Se zvonește că M1A2 este „mult superior în letalitate, durabilitate și mobilitate” față de orice are Rusia pe câmpul de luptă.

         Rușii spun că tancurile occidentale „vor crea o amenințare foarte serioasă” pentru trupele ruse. Au și capturat vreo 30.  Așa că anunțurile occidentului de a trimite tancuri moderne nu au rămas fără ecou la Moscova. Fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirki, a spus că tancurile americane Abrams și tancurile germane Leopard vor pune probleme serioase trupelor invadatoare, deoarece mașinile de luptă rusești sunt inferioare celor care vor ajunge în posesia Kievului.

10967773271?profile=RESIZE_710x

Mark Twain

 

         Fostul comandant al direcției principale pentru forțele blindate din cadrul ministerului apărării de la Moscova, generalul-colonel Serghei Maev, a spus la rândul său că apariția tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina va crea o amenințare foarte serioasă pentru trupele ruse.

         Văzând rușii succesul rachetelor antitanc americane, s-au pregătit pentru a trimite la luptă în Ucraina un număr mic de tancuri T-14, dar forțele ruse încă sunt reticente în ceea ce privește capacitățile acestui model, a afirmat înverșunatul minister britanic al apărării într-o evaluare matinală.

         Nu este clar ce aspecte exacte ale vehiculelor au determinat această reacție, dar în ultimii trei ani, oficialii ruși au afirmat public că există probleme cu motorul și sistemele de imagistică termică ale lui T-14.

 

 

 

           Tancul Leclerc

 

          Moto: „Suportă resemnat şi cu-ntristare,/ Microbi şi viermi, epidemii, licheni,/ Furtuni, dezastre, arme, poluare,/ Suportă chiar şi politicieni.” (Pământul, de Marius Coge, din Printre epigramiştii olteni, 2008)

 

         Francezii oferă ucrainenilor tancurile Leclerc, după francezi tancuri ale bătăliei de generația a treia (main battle tanks generation), proiectate și construite de Nexter Systems. Numele este cel al mareșalului francez Philippe Leclerc de Hauteclocque, care a condus și Divizia a doua blindată în al doilea război mondial.

         Tancul este în dotarea armatei franceze, o companie de tancuri existând acum detașată la Cincu, în România (așadar, „flancul estic NATO al comunei Cincu este apărat”). Există tancuri în dotarea armatelor din Iordania și Emiratele Arabe Unite. În producție din 1991, Leclerc a intrat în dotarea armatei franceze din 1992, înlocuind AMX-30. Armata franceză are 406 tancuri Leclerc, 222 operative și 184 în depozite (Emiratele Arabe Unite au 388). 200 de tancuri ale armatei franceze au fost modernizate până în 2022 în varianta Leclerc XLR standard.

         Leclerc XLR are în plus o mitralieră de 7,62 mm pe turelă telecomandată, fabricată de compania belgiană FN Herstal, un blindaj modular suplimentar pe turelă și pe cabina servanților, și armătură din cușcă de sârmă din spate pentru a proteja compartimentul motor împotriva grenadelor propulsate de rachete (rocket propelled grenades).

         Câteva componente care fac trecerea la generația a patra sunt cele electronice, respectiv arhitectura rețelei (networked architecture), care permite interfața sau legătura între sistemul radio tactic Thales (tactical radio system), sistemul de protecție împotriva armelor de nimicire în masă (NBC protection system), echipamentul de vedere pe timp de noapte (night vision equipment), sistemul informatic și de ciomandă SICS Atos (Atos-brand SCORPION Information and Command System) și sistemele corespunzătoare de afișare asociate. Modernizarea lui Leclerc presupune un bruiaj anti-IED (dispozitiv de explozie improvizat), noi interfețe om-mașină pentru comandant și tunar (servantul tunului), reproiectare pentru calculatorul de ultimă generație și sistemul nou de calcul. Sunt integrate și interconectate sistemul inerțial de navigație (inertial navigation system) și sistemul navigațional de poziționare GPS (GPS navigation system).

 

 

 

          Tancul german Leopard 2

 

          Moto: „Neamţul e pentru dreptate/ Şi-o propagă-n orice fel,/ Numai dacă-ntâi de toate/ Este cum o vede el.” (Principialitatea germanului, de Goethe, din Epigrama germană de cinci secole, 1999, traducere de Florea Ştefănescu)

 

         Tancul german Leopard 2 este un tanc de generația a treia, dezvoltat de Krauss-Maffei în 1970. A intrat în serviciu în 1979, înlocuind tancul Leopard 1. E în dotarea armatei germane și în dotarea armatelor altor 13 state (Chile, Indonezia, Singapore ș.a.).

         Există două tipuri de modernizare a tancului Leopard. Primul tip este pentru tancurile produse până la varianta Leopard 2A4 standard și se caracterizează prin blindajul performant al turelei. Al doilea tip plecând de la Leopard 2A5, are un blindaj suplimentar al turelei (turret appliqué armour) și alte îmbunătățiri: tun de 120 mm (smoothbore 120 mm cannon) realizat de Rheinmetall.

         Tunul este operat de un sistem digital de conducere a focului (digital fire control system), există un telemetru cu laser de determinare a distanțelor (laser rangefinder) și un echipament avansat pentru vederea pe timp de noapte (night vision and sighting equipment). Tancul are un motor diesel V12 twin-turbo construit de MTU Friedrichshafen.

10967774263?profile=RESIZE_584x

Tancul Leopard 2

 

         În anii 1990, Leopard 2 a fost folosit de armata germană în operațiile de menținere a păcii (peacekeeping operations)  în  Kosovo. În anii 2000, trupele olandeze, daneze și canadiene au fost dotate cu tancuri Leopard 2 în războiul din Afganistan (Afghanistan War), ca parte a contribuției lor la forța internațională de asigurare a securității (International Security Assistance Force). În anii 2010, tancurile Leopard 2 au acționat în Siria. În anii 2020, Leopard 2 donate de țările europene vor fi văzute în acțiune în războiul RusiaSUA, din poligonul Ucraina.


 

               Tancul rusesc T-14 Armata

 

          Moto: „Pe stejari – esenţă dură,/ Nu-i dobori c-o lovitură;/ Dar, în mâini cu arme grele,/ Şi cei slabi îi fac surcele.” (Micime, de Marian Popescu, din Pledoarie pentru epigramă, 2007)

 

         T-14 Armata (Т-14 «Армата») este un tanc principal de luptă rusesc de ultimă generație, bazat pe platforma universală de luptă „Armata”. Armata rusă plănuise inițial să achiziționeze 2.300 de T-14 între 2015 și 2020.

         Producția și deficitele fiscale au întârziat producția până la anularea aparentă a seriei principale de producție. Dar având intențiile cu „poligonul” Ucraina, era de așteptat să înceapă producția în serie în 2022. Un lot de testare de 100 de modele urma să fie livrat și predat Diviziei a 2-a Mecanizate de Gardă Taman. Livrarea a început în 2022.

         T-14 este echipat cu blindaj dinamic de generația a patra (multistrat combinat), capabil să reziste grenadelor antitanc de la lansatoarele portabile cu o probabilitate de peste 95%. Să detaliem puțin.

10967785469?profile=RESIZE_584x

T-14 Armata

 

         Să enumerăm câteva caracteristici. Motorul A-85-3A are transmisie automată și putere variabilă de la 1350 la 1800 CP, asigurând deplasarea la viteze de până la 90 km/h. Volumul de combustibil al rezervorului este de 2100 de litri, proiectat pentru o autonomie de până la 500 km pe autostradă.

         Suspensia activă asigură o reducere radicală a balansării tancului în mișcare, ceea ce crește precizia tragerii în mișcare și viteza de mișcare pe teren accidentat.

         Sistemul electronic de comandă controlează motorul, transmisia și dispozitivele de suspensie activă, luând automat decizii privind întreținerea tancului și dând comenzi vocale echipajului.

         T-14 folosește elemente comune ale blindajului pasiv pentru platforma Armata: blindaj frontal compozit, impenetrabil pentru proiectilele moderne de până la 150 mm și rachetele până la calibru 120 mm.

         Compartimentul echipajului, compartimentul pentru muniție și compartimentul pentru combustibil sunt izolate unul de celălalt prin pereți blindați. Rezervoarele suplimentare de combustibil sunt protejate contra incendiu printr-o umplere cu celule deschise și sunt protejate și de blindaj și ecran anti-cumulator.

         Se presupune că blindajul turelei constă din blindajul principal și carcasa anti-fragmentare, dispozitivele de pe turelă sunt situate între straturile de blindaj. Blindajul protejează instrumentele tancului de schije și deteriorări ale gloanțelor și celor mai avansate rachete trimise de ATGM-uri ghidate de radar în diferite benzi de frecvență. Carcasa turelei, care îndeplinește funcția de „cușcă Faraday”, este unul dintre mijloacele de asigurare a rezistenței declarate a dispozitivelor la un impuls electromagnetic.

         Sursele confirmă că în partea din spate a turelei lui T-14 există o încărcătură de rezervă de muniție pentru o mitralieră. Se precizează că reîncărcarea mitralierei este complet automată (echipajul nu iese din tanc).

         T-14 are o nouă versiune de blindaj dinamic, inclusiv cu control electronic cu detonarea la distanță a proiectilelor care se apropie, chiar înainte de contactul cu blindajul, folosind senzori de curent de inducție din câmpul magnetic al muniției care se apropie.

         T-14 are un complex de protecție activă „Afganit”. Locul camerelor și radarelor KAZ Afganit pe T-14 constă în integrarea unui sistem de control al incendiului pentru a deschide focul de retur în cazul unui atac asupra vehiculelor blindate protejate. În astfel de situații, Afganit controlează rotația turelei către muniția care sosește, astfel încât să fie atacată partea cea mai blindată și cea mai puțin vulnerabilă a acestuia, iar tancul însuși are posibilitatea de a lansa o lovitură de răspuns rapid fulgerător conform prevederilor „calcul ATGM.

         Radarul radio-optic de sondaj Afganit constă din patru panouri ale unui radar cu puls-Doppler și goniometre circulare cu ultraviolete ale muniției ATGM integrate cu acesta. Datorită integrării cu mijloace de găsire a direcției cu ultraviolete, Afganit are o rezistență crescută la războiul electronic.

         Complexul este sigur pentru infanteriștii care se deplasează sub acoperirea blindajului tancului în spatele sau direct pe blindaj, deoarece se concentrează pe dezactivarea rachetelor trase de inamic spre tanc folosind ecrane de fum-metal și război electronic. Pentru a spori eficacitatea perdelelor de camuflaj, T-14 este echipat cu mijloace de ascundere - izolare termică a carenei și vizibilitate redusă în domeniul radio.

         Complexul radar al lui T-14 este folosit pentru recunoașterea tuturor tipurilor de ținte, de la vehicule blindate inamice până la recunoașterea proiectilelor și rachetelor în zbor inamice ce se îndreaptă spre tanc. Radarul în sine face parte din sistemul de apărare activă Afganit, deși poate fi folosit în operațiuni ofensive.

         Radarul de supraveghere al lui T-14 poate urmări simultan 40 de ținte dinamice la sol și 25 de ținte aerodinamice aeropurtate la o distanță de până la 100 km.

         Pe lângă cele patru panouri radar de supraveghere de pe T-14, există și două radare cu răspuns ultra-rapid pentru distanță scurtă. Aceste radare sunt necesare pentru a declanșa elementele distructive împotriva proiectilelor, precum și pentru a masca atunci când radarul principal de supraveghere T-14 este oprit. Un radar de supraveghere din 4 panouri controlează setarea perdelelor multispectrale și îndeplinește și funcțiile de recunoaștere a țintelor.

         T-14 are și un complex în infraroșu de detectare a țintei. Pe turela cu suport de mitralieră există o vedere panoramică cu rotație independentă față de axa mitralierei cu 180° cu un sistem infraroșu de înaltă sensibilitate și de înaltă precizie cu răcire criogenică. Camera cu infraroșu este asociată cu o cameră în spectrul luminii vizibile și un telemetru laser. Împreună cu suportul pentru mitralieră, vizorul panoramic se poate roti la 360°. Modul de rotație independent al vederii și mitralierei a fost demonstrat public pentru prima dată în timpul testelor din 2 aprilie 2016.

         În mod tradițional, vederile panoramice sunt folosite de comandantul tancului pentru a localiza poziția țintei. În cazul unui „tanc centrat pe rețea” precum T-14, vizorul panoramic, similar cu cel utilizat pe experimentalul american KShM XM1209, este integrat cu radarul tancului, iar mecanica robotică rotește rapid vizorul panoramic pentru a examina țintele detectate de radarul tancului sau de camerele cu infraroșu. Se precizează astfel poziția țintelor, se compensează rezoluția scăzută a radarului și posibila pierdere a contactului cu ținta radar din cauza utilizării mascării războiului electronic.

         Comandantul tancului primește pe un monitor (display) o hartă a situației tactice, pe care sunt suprapuse țintele, și dă comenzi trăgătorului care să examineze țintele și să tragă asupra lor. Coordonatele determinate ale țintelor terestre și aeriene sunt transmise și de la T-14 către vehiculul de comandă ESU TZ, care va selecta mijloacele de distrugere.

         Vizorul cu infraroșu al tancului este proiectat pentru țintirea precisă a tunului către țintă și este utilizat ca parte a sistemului de control al focului, precum și pentru examinarea țintei primite de la comandantul tancului de către trăgător. Tunarul, folosind ecranul tactil, poate specifica poziția țintei doar apăsând cu degetul pe imagine, ceea ce este necesar pentru comanda ochirii pe ținte camuflate cu grijă atunci când computerul are nevoie de asistență umană. Dispozitivul este închis automat de obloane blindate, așa că nu participă la căutarea automată continuă a țintelor.

         Singurele periscoape optice non-electronice de pe T-14 sunt disponibile mecanicului-conductor și comandantului tancului pentru vizualizare în scopuri de conducere. Pentru a conduce noaptea, mecanicul-conductor folosește un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, precum și farurile cu LED-uri ale tancului, care le permit să comute la modul de iluminare a drumului cu infraroșu pentru a nu demasca tancul. Un sistem de vizualizare cu infraroșu exista la noi în instalațiile de lansare ROT, la Tecuci și Ineu, chiar în 1962.

         Tancul are un complex de detecție circulară a țintelor în domeniile IR și UV. T-14 este echipat cu șase camere de înaltă rezoluție pe turela tancului, ceea ce permite echipajului să observe situația din jurul tancului la 360 de grade, fără a se roti. Camerele au alimentare autonomă și un sistem de hidro-curățare optică de praf și murdărie. Aceste camere universale sunt conectate la sistemul de protecție activă Afganit, permițându-i să: se lucreze cu radarul oprit; să se evite erorile de operare; să se lucreze în condiții EW (electronic war - război electronic); să se determine iradierea tancului cu un laser etc.

         Referindu-se la informații secrete din complexul militar-industrial rus, s-ar fi anunțat posibila dezvoltare a proiectilelor nucleare tactice pentru tunul de 152 mm. Experții au bârfit că un proiectil cu un focos nuclear „mai puțin de o kilotonăar fi în curs de dezvoltare pentru tunul de 152 mm. Pentru tunurile autopropulsate de 152 mm „Hyacinth-S”, despre care am scris (https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/03/jocuri-de-cuvinte-tun.html, în „Jocuri de cuvinte - tun”), a fost deja dezvoltată o întreagă familie de proiectile nucleare similare (0,5 TNT), lovitura putând duce la distrugerea echipamentelor și structurilor într-o zonă circulară cu un diametru de aproximativ 200-400 de metri, iar o doză letală instantanee de radiații într-o zonă circulară de 700 metri în diametru.

          Un astfel de proiectil poate fi folosit „în siguranță” pentru trupele proprii de la 6 km distanță față de tanc. Totuși utilizarea proiectilelor nucleare este îndoielnică din cauza probabilității mari de „răspuns prietenesc” și, cel mai important, a probabilității mari de escaladare nucleară a conflictului.

          Tunul poate fi și lansator de rachete, ca și la tancurile precedente. T-14 poate lansa rachete prin țeava tunului folosind ultima versiune a sistemului de rachete ghidate Reflex-M (confirmată de raportul experților din jurnalul Oficiului de cercetare externă al armatei SUA „Operation Environment Watch”).

          Dar tunul de calibru 152 mm este compatibil cu ATGM (lansatorul de rtachete antitanc dirijate) Kornet și permite utilizarea rachetelor sale, care au o rază de acțiune dublă (10 km față de 5 km la ATGM) și o penetrare a blindajului (1400 mm față de 850 mm la rachetele de calibru 125 mm a ATGM Reflex-M).

          Gama Kornet include și racheta de apărare antiaeriană 9M133FM-3, care depășește semnificativ capacitățile rachetei antiaeriene Invar-M pentru Reflex-M, care, deși poate lovi un elicopter care zboară, raza de acțiune a 9M133FM-3 este de două ori mai mare (10 km) și, cel mai important, această rachetă este special concepută pentru a lovi ținte aeriene la o altitudine de până la 9 km și aeronavele la viteze mai mari, la 900 km/h. Mulți experți autohtoni susțin calibrul 152 mm tocmai datorită capacității de a lansa rachete antiaeriene și de a îndeplini funcții de apărare aeriană.

          Tancul are și mitralieră Kord, telecomandată de comandant sau de un trăgător. Mitraliera antiaeriană Kord este montată în propria sa turelă robotică, integrată cu radarul AFAR al tancului, camerele termice, și este capabilă să lovească chiar și ținte de mare viteză la o distanță de până la 1500 de metri. Prin urmare, pe lângă funcția de apărare aeriană, radarul AFAR este integrat în complexul de protecție activă al tancului.

          T-14 are și instrumente ascunse, de exemplu un sistem de amestec al gazelor eșapate cu aerul rece, simularea găurilor de evacuare pentru a dezorienta lansatoarele ATGM cu căutător IR (infraroșu), cum ar fi Javelin. Sistemele de observare în domeniile infraroșu, radio și magnetic sunt ascunse în blindaj.

          Până și vopseaua lui T-14 e specială. Ea reduce încălzirea tancului la soare și are proprietăți de absorbție radio. Există un sistem de distorsiune a câmpului magnetic al tancului.

          Am aflat prin surse proprii și o comparație cu alte tancuri. Agenția de analiză generală FMSO din cadrul departamentului de apărare al SUA notează în raportul său că, față de tancurile NATO, T-14 este tancul de ultimă generație în raport cu cele existente. După cum remarcă analistul FMSO Charles Bartlez în acest raport, T-14 are o serie de avantaje față de tancurile NATO existente: radar cu rază lungă de acțiune, suspensie activă, care crește viteza și precizia tancului, blindajul frontal care este impenetrabil de rachetele și proiectilele moderne existente, precum și un sistem de apărare activ, capabil să intercepteze chiar și proiectile sau obuze.

          În acest moment, doar două tancuri din lume sunt furnizate cu un sistem de apărare activ standard echipat cu un radar AFAR cu funcția de a calcula automat poziția unei rachete sau proiectil tras asupra tancului, T-14 și tancul israelian Merkava.

          Dar blindajul frontal al lui Merkava este mai slab decât cel al lui T-14, în plus, motorul situat în fața tancului, deși crește oarecum protecția echipajului, dar fiindcă blindajul frontal este mai slab, tancul poate fi imobilizat, iar mecanicul-conductor se află în față lateral față de motor. Protecția activă atât a tancurilor Merkava, cât și a celor promițătoare ale NATO nu este capabilă să reflecte proiectilele.

          Potrivit ofițerilor din statul major britanic, tancul englez Challenger-2 nu poate penetra apărarea lui T-14 cu tunul său și, prin urmare, tunul ar trebui să fie înlocuit. Ulterior, serviciile secrete britanice au publicat un raport detaliat, oferind o evaluare a T-14: „Fără nicio figură de stil, Armata este cel mai revoluționar pas în construcția tancurilor.”

          Ca argumente, se enumeră compartimentul blindat al echipajului, protecția activă, precum și capacitatea de creștere a puterii tancului datorită flexibilității platformei Armata. Ofițerii britanici subliniază că apărarea activă a sistemului Afgan este capabilă să niveleze în mare măsură eficiența infanteriei NATO înarmată cu rachete antitanc (Javelin).

          Raportul opinează și că industria britanică de tancuri s-ar putea să fi ajuns într-o fundătură cu Scout SV ușor și mobil, a cărui capacitate de supraviețuire la o coliziune cu tancul T-14 este îndoielnică și, prin urmare, se exprimă îndoieli cu privire la necesitatea de a continua acest proiect.

          Challenger 2 mai puternic înarmat are o șansă mai mare, dar un raport de informații din Marea Britanie indică faptul că tancul ar putea fi depășit într-un duel cu T-14 Armata și un program de prelungire a duratei de viață până în 2035 fără a crea unul nou este, de asemenea, un tanc discutabil.

          Ziarul german Die Welt a publicat informații din concluziile ministerului german al apărării cu privire la necesitatea înlocuirii urgente a tancului Leopard-2 după apariția lui T-14 Armata, care a dus la îngrijorare în crearea unui tanc comun franco-german. Presa relatează că principalul motiv al temerilor armatei germane coincide cu cel britanic, și anume incapacitatea lui Leopard-2 de a penetra protecția lui T-14.

          Constructorii de tancuri chinezi susțin că VT-4 al lor este superior lui T-14 Armata, dar guvernul R. P. Chineze și-a arătat interesul pentru achiziționarea lui T-14. Îștia copiază tot, am văzut cu ochii mei!

          Potrivit presei poloneze, T-14 depășește toate tancurile din lume în ceea ce privește puterea de luptă. La compararea lui T-14 cu Abrams, unii „observă că T-14 are multe caracteristici avansate care nu se găsesc în niciun alt tanc din lume, așa că unii îl pun pe primul loc. Cu toate acestea, un amic american expert, D.W., consideră că după finalizarea actualizărilor (upgrade-urilor), Abrams va putea fi mai puternic decât T-14. Expertul consideră că criteriul cheie nu constă nici măcar în mijloacele de protecție sau de atac ale lui T-14 și Abrams, ci încapacitatea tancului de a-și vedea adversarul mai devreme, adică tehnologiile radar și stealth, deoarece cel care poate să vadă primul adversarul, potrivit expertului, va câștiga lupta. Se remarcă faptul că o turelă nelocuită oferă o supraviețuire mai mare a echipajului, dar acest lucru are și unele dezavantaje - echipajul trebuie să se bazeze în totalitate pe senzori pentru cunoașterea situației și ghidare, aceasta putând fi o problemă dacă senzorii sau electronica are erori. Despre unitatea de foc a muniției tancului T14 am scris (vezi la https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/04/jocuri-de-cuvinte-munitie.html).

 

 

             Prietenii tanchiști

 

          Moto: „E greu când sui; poteca-i rătăcită./ N-am cum răzleţe clipe să înnod./ Din vreascuri către ţel cum să faci pod,/ Când vremea nu se lasă prăduită?” (Spre ce tărâmuri, de Adrian Erbiceanu, https://www.aslrq.ro/ASLRQ_fichiers/membri_files/erbiceanu.htm)

 

          Cum am scris mai sus, colegii s-au remarcat în arma tancuri. Colegul de clasă din liceul militar, Abduraman Selim Gihan, a urmat școala militară de tancuri și academia militară. La gradul de maior comanda regimentul de tancuri din Baia Mare. Am aflat asta de la nepotul Gigi Florescu, care făcea armata 9 luni ca student, fiul verișoarei Nuța din comuna Stâlpeni, județul Argeș, viitor inginer la combinatul metalurgic din Târgoviște (combinat care a dispărut în ceață), care era furierul comandantului. Așa că ofițer de serviciu fiind, într-o duminică, dimineața, la numărul luat din cartea de telefon secretă, am sunat la telefonul comandantului și l-am găsit la serviciu.

          Am discutat pe scurt ce am realizat fiecare, i-am spus că are furier un nepot al meu, m-a întrebat dacă vreau vreo permisie pentru el. I-am spus că nu și m-a felicitat că sunt primul în ultimele două luni care i-am dat telefon și nu i-am cerut nimic. A urmat și permisia! Se pare că acum e pe la Dej. Am vorbit de vreo trei ori... L-am sunat acum, dar telefonul mă invită să „las” mesaj.

          Alt coleg, care a plecat de la artilerie la tancuri, Nicolae Predonescu, prin 1988 era șef de stat major al diviziei mecanizate de la Timișoara și ținea locul comandantului diviziei. Așa l-au prins evenimentele din decembrie 1989, dar s-a comportat corect. Alții au fost vinovați de ce s-a întâmplat la Timișoara. Cine a crezut că tancurile sunt eficiente într-un municipiu nu are ce căuta în conducerea unor unități militare! E un general postdecembrist băsist care are tupeul să analizeze pe la posturi TV!

          Fiind cercetător științific principal militar în București, aveam în planul de cercetări științifice intern, național și internațional realizarea unui sistem cartografic interactiv împreună cu ITC, Institutul pentru tehnică de calcul, condus atunci de prietenul dr. ing. Dan Roman, cercetător responsabil din institut fiind prietenul dr. ing. Adrian Lustig, atunci, și autor dramatic (soțul realizatoarei din TVR Eugenia Vodă). Eu eram reponsabilul temei pentru cartografia digitală. Dumnezeu să îl ierte pe Adrian!

          Filiala din Timișoara a ITC realiza digitizorul vectorial al sistemului. Împreună cu colonelul Ursan Titus, comandantul UCF (unitatea de cartografie și fotogrammetrie), am mers la Timișoara să recepționăm modelul experimental al digitizorului. Am circulat cu trenul noaptea și am ajuns în Timișoara dimineața. În drum spre filiala ITC, ne-am întâlnit cu colonelul Predonescu (în Piața 700). Mergea pe jos la unitate.

          Ne-am îmbrățișat, i-am spus ce facem în Timișoara. Ne-a spus că după activitate să îi facem o vizită la divizie, al cărui sediu era aproape de acea piață. Am fost destul de riguroși la recepționarea echipamentului (produs acceptat). Remarc doar că nu am mai apucat să primim ulterior prototipul, că venind îngrămădeala din decembrie 1989, după unii revoluție, după procuratură lovitură de stat, tema nu s-a mai realizat, ITC s-a desființat, ca toată industria și cercetarea din Pipera. Și asta era în toate domeniile, începând cu cercetarea științifică.

          Ne-am prezentat la divizie, Nicu s-a purtat excelent, ne-a oferit un prânz și cu mașina ne-a dus în locuința sa, un apartament la parterul unei case cu un etaj, la subsol și cu pivniță, unde noi, bucureștenii, am servit un vin bun. El și-a cerut scuze că doar închină. Ne-a pus la dispoziție automobilul care ne-a dus la gară. A venit revoluția. A trecut prin multe. Fiind un om corect, servindu-și doar poporul, nu doar conducătorul, după anul 2000 a fost avansat la gradul de general de brigadă în rezervă. Prin colonelul Băbălău, chimist și coleg de clasă în liceul militar, devenit după revoluție subprefect al județului Timiș, am făcut rost de numărul său de telefon, l-am felicitat, de atunci am vorbit de câteva ori. Am vrut să-l felicit de anul nou, dar Vodafone îmi răspunde că numărul nu este alocat... Dacă știe cineva, să îmi comunice.

 10967782879?profile=RESIZE_710x

Tancul comandantului de companie Adrian Erbiceanu la parada militară din 1974 (foto AGERPRES)

 

          La 50 de ani de la absolvirea liceului militar, în 2009, împreună cu colegul gl. bg. (r.) dr. Crețu Gheorghe l-am căutat pe neamțul sibian Ghieltch Rolf, poreclit de mine Guderian când a plecat la tancuri. Am descoperit că figurează în actele de stare civilă ca decedat. Dumnezeu să-l odihnească! La acea întâlnire, din august 2009, l-am întâlnit pe colegul colonel (r.) Vlad Mereuță. Ne-am bucurat amândoi de întâlnire. A activat la batalionul de tancuri din Vânju Mare, apoi pe lângă București, la Mihai Bravu, în final în București (Pantelimon). Ursulescu Mihai, de negăsit, nu a venit la întâlnire.

Activ fiind eu pe rețelele de socializare, l-am reîntâlnit virtual pe colegul Adrian Erbiceanu, devenit tanchist. A fost și el în batalionul de tancuri din Vânju Mare, apoi la Mihai Bravu, ba la o defilare cu tancurile, de 23 august, în 1974, în tancul comandantului de companie, un membru al echipajului a purtat drapelul României. Acum e prin Canada, scriitor, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, cu numeroase cărți publicate.


10967783877?profile=RESIZE_710x

Ultima întâlnire cu un tanchist de valoare (noiembrie 1988, eu în stânga lui, Rotaru în dreapta)

 

L-am cunoscut bine și pe tanchistul general maior ing. Ștefan Gușe (1940-1994), primul inginer care a îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române în ultimii ani ai regimului Ceaușescu (1986-1989).

          El a devenit inginer militar în 1972 (tancuri), cu un an înaintea mea (1973, geodezie, șef al promoțiilor de ingineri militari martie 1973 și august 1973, cu scrierea numelui pe placa de onoare). Știți că i-a înfruntat pe „revoluționarii” Iliescu și Roman, spunând că armata română nu avea nevoie de ajutor „tovărășesc” al forțelor armate străine (sovietice) pentru rezolvarea problemelor din România.

          Generalul Gușe făcuse parte din echipa de generali trimisă de Nicolae Ceaușescu la Timișoara la 17 decembrie 1989, fiind prezent acolo în perioada în care a avut loc represiunea din 17-20 decembrie 1989 în urma căreia au murit 73 de persoane. În anul 1997, în rechizitoriul Parchetului Militar prin care au fost trimiși în judecată generalii Victor Atanasie Stănculescu și Mihai Chițac, a fost învinuit și generalul Gușe, dar în cazul său procesul n-a putut avea loc ca urmare a decesului.

          După întâlnirile cu salariații unor întreprinderi s-a convins de revendicările acestora și a retras tancurile de pe străzile municipiului. Nu i s-a iertat asta. Aducerea tancurilor în centrul unui municipiu a fost cea mai mare prostie strategică a unor „mari comandanți”. Urmările s-au văzut!

          Ultima întâlnire pe care am avut-o a fost în noiembrie 1988, la primirea unei delegații militare străine care a vizitat unitățile Direcției Topografice Militare, DTM fiind subordonată Marelui Stat Major. În fotografie se vede că eu „turuiam” în rusă, poloneză și engleză cu șeful delegației (colonel dr. Biesaga). Gușe era preocupat de altceva, se vedea pe fața lui.

          Oricum, tanchiști, artileriști, geodezi, instruiți, cosmetizați sau doar simpli cititori, să fiți iubiți, că trebuiți, cuiva, cumva, cândva, undeva!

 

 

Întregul articol în format pdf este la adresa: Jocuri de cuvinte - tanc.pdf 


NC


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu